Svečano otvorenje Šokačke kuće u Beregu

Objavljeno: 30.11.2018. Pregleda: 0

Zavod logo simbol

Hrvatskog kulturno-umjetničko i prosvjetno društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega organizira svečano otvorenje Šokačke kuće u Beregu, u utorak, 4. prosinca u 13 sati. Kuću, koja se nalazi u Strossmayerovoj ulici br. 14, otvorit će Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji.

Šokačka kuća je spomen-dom uređen po uzoru na tradicijski građene i uređivane kuće u kojima su šokački Hrvati u Beregu stanovali sve do godina nakon II. svjetskog rata, kada je započela obnova i izmijenjen izgled većine domova, a mnoge kuće su porušene te sagrađene u modernijem obliku. Šokačka kuća služit će za prezentaciju tradicijske kulture bereških Hrvata, njihovoga negdašnjeg svakodnevnog načina života i predmeta koje su koristili i bit će rabljena u cilju bolje promidžbe sela, te za različite aktivnosti koje organizira njezin vlasnik, HKUPD „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Kuća je kupljena sredstvima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a uređena uz pomoć bereškoga župnika vlč. Davora Kovačevića.

M.T.

Obaveštenje o kolačićima