Pokladni maskenbal u Sonti

Objavljeno: 16.04.2019. Pregleda: 56

poklade sontaPokladne dane u Sonti KPZH Šokadija je, uz potporu OŠ Ivan Goran Kovačić, obilježila organizacijom dječjeg pokladnog maskenbala, održanog u subotu, 2. ožujka 2019. Raspjevana djeca, maskirana u vile, vještice, kauboje, gusare, likove iz bajki i crtanih filmova, uz graju i pjesmu, okupila su se kako bi otjerala zimu. Šokadijin maskenbal nekoliko posljednjih godina nije održavan zbog „više sile“, odnosno loših vremenskih uvjeta.

Ni subotnje jutro nije obećavalo idealno vrijeme, no, djeca su se okupila ispred škole i uz pokoju kap kiše u mimohodu pošla ulicama sela, uz pjesmu, razdragani smijeh, zviždanje i lupanje, sve do Šokačke kuće. Prolaznici, kojih je na ulicama bilo dosta, jer je subotom u Sonti i pijačni dan, oduševljeno su ih pozdravljali i radovali se njihovoj radosti. Kako su djeca „rezonirala“, zima se odista uplašila, pobjegla, a kasnije se pojavilo i sunce. U Šokačkoj kući djecu i njihove učiteljice dočekali su predstavnici Šokadije koji su drage goste ponudili slatkišima i sokićima. Plesalo se i pjevalo. Na koncu, pristupilo se i izboru maski za nagrade. Prosudbeno povjerenstvo imalo je odista tešku zadaću, jer je bilo puno onih koje bi se mogle proglasiti najboljima. Prvoplasirana je bila djevojčica Lenka Mihaljev, odjevena u svečano žensko ruho, u kojem još i danas neke od starijih žena odlaze na misu. Podijeljeno je još desetak „slatkih“ nagrada, donacija sonćanskih trgovinskih radnji i pojedinaca.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • Izložba Snagom svetog Josipa u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima