Posjet predstavnika Ministarstva kulture RS općini Bač

Objavljeno: 19.01.2012. Pregleda: 56

minkulrs u bacu2012-1-mRezultati arheoloških istraživanja kao i plan budućih radova vezanih za bačku tvrđavu i franjevački samostan, bile su teme susreta predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije s predstavnicima općine Bač, održanim u utorak, 17. siječnja 2012. godine.

Predstavnike Ministarstva - pomoćnicu ministra Dušicu Živković, predsjednika stručnog povjerenstva za financiranje projekta kulture dr. Marka Popovića, kao i predstavnike Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, direktora Zorana Vapa i arhitekticu konzervatoricu Slavica Vujović primili su Slavica Glavočević u ime Fonda Stoljeća Bača, direktor Ravnateljstva za izgradnju općine Bač Zoran Badivuk, načelnica Općinske uprave Elena Turanski i član Općinskog vijeća općine Bač zadužen za kulturu i informiranje Vladimir Bosančić.

Sudionici susreta dogovorili su se o prioritetima za 2012.godinu, a to su osnivanje edukacijskog-informacijskog centra u podgrađu bačke tvrđave, a bilo je i razgovora o revitalizaciji, odnosno puštanju vode u korito rijeke Mostonge oko tvrđave.

Nakon prijama u Općinskoj upravi, gosti su, skupa s domaćinima, obišli bačku tvrđavu i franjevački samostan kako bi se obavila revizija dosadašnjih restauratorskih, konzervatorskih i arheoloških radova.

U svom obraćanju skupu, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa je, među ostalim, rekao:

„Nakon današnjeg sastanka kome su prisustvovali i eksperti i financijeri, sutra će se održati sastanak povjerenstva i razmatrat će se prijedlog Zavoda o radovima u 2012. godini na dvama spomenicima kulture - franjevačkom samostanu u Baču i srednjovjekovnoj tvrđavi. Što se tiče samog rada na franjevačkom samostanu, osim onoga što financira Tajništvo za kulturu i Vlada Pokrajine, a to je završetak radova na velikoj slici Tajna večera i dio arheoloških radova na franjevačkom samostanu, Ministarstvo za kulturu treba osigurati drugi dio sredstava za sveobuhvatne arheološke radove do srednjovjekovne razine, za restauriranje još nekih slika i prezentaciju rezultata za koje pretpostavljamo, odnosno znamo, kakvi će biti."

Zoran Vapa je govorio i o potrebi upošljavanja jednog čuvara i kustosa u sklopu cjelovitog kompleksa, a na koncu je dodao kako je franjevački samostan sada u funkciji te je pozvao i kolege iz Hrvatske da se uključe u rad na konzervaciji slike Tajna večera i drugih takvih slika, gdje je potreban određen multidisciplinarni pristup i znanje.

minkulrrs u bacu2012-2-mRavnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, koji je prisustvovao posjetu delegacije u franjevačkom samostanu, izrazio je svoje dojmove o ovome događaju:

„Kao ravnatelj Zavoda bio sam iznenađen što naša institucija nije bila službeno obaviještena o ovom posjetu, tako da smo kolega Dušan Škorić, povjesničar umjetnosti i naš vanjski suradnik, došli na temelju informacije objavljene u medijima i u dogovoru s fra Josipom Špeharom. Naime, naša nazočnost posljedica je našeg interesa za kulturnu baštinu koju smatramo da pripada i Hrvatima u Vojvodini i u čijoj zaštiti trebamo i mi sudjelovati. To, kao što znate, za razliku od Srba u Hrvatskoj, do sada nije bio slučaj, na što smo nekoliko puta do sada i ukazivali. Tim prije je naša zainteresiranost veća, jer postoje opravdane sumnje da pojedini poduzeti koraci na zaštiti naše spomeničke baštine u Srbiji nisu učinjeni na primjeren način. Na koncu, ovaj posjet posljedica je i preporuka Međuvladinog mješovitog povjerenstva Srbije i Hrvatske o međusobnoj zaštiti prava pripadnika manjina, u kojima izričito stoji da se u poslovima oko zaštite kulturne baštine moraju izravno uključiti i predstavnici manjina."

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima