Potpisan Ugovor o suradnji i s Hrvatima u Mađarskoj

Objavljeno: 19.01.2012. Pregleda: 52

potpisivanje ugovora pecuh 2012Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov potpisao je 18. siječnja 2012. godine u Pečuhu s ravnateljem Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj mr. sc. Stjepanom Blažetinom Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ZKVH-a i ZZHM-a. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp, koji je ukazao na važnost i formaliziranja međunarodne znanstvene suradnje između ovih dviju ustanova.

Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj prva je i jedina znanstvena ustanova hrvatske zajednice u Mađarskoj. Utemeljen je 2004. godine, a svoje je mjesto u kulturi Hrvata u Mađarskoj pronašao u prostoru znanstveno-istraživačkog rada te u nakladi znanstveno relevantnih zbornika i studija te reprezentativnih književnih djela.

Tijekom susreta bilo je riječi i o realizaciji prvoga zajedničkog nakladničkog projekta u suradnji dvaju zavoda - riječ je o objavljivanju knjige o knjiškim i književnim temama vojvođanskih Hrvata, u što će biti uključen i jedan partner iz Hrvatske: udruga Oksimoron iz Osijeka.

potpisivanje ugovora pecuh 2012-2Potpisani Ugovor podrazumijeva suradnju u nekoliko područja - od razmjene časopisa i knjiga i uzajamnog objavljivanja radova u publikacijama, preko razmjene znanstvenika i međusobnoga pozivanja na znanstvene konferencije do stručne pomoći oko realiziranja istraživanja. U tom smislu, u članku 1. precizira se kako će se suradnja „temeljiti na zajedničkim potrebama proučavanja povijesti i sadašnjosti Hrvata u ovim dvjema državama, i to u onim područjima društvenog života koji su od značaja za njihov nacionalni identitet".

Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj suradnji između ZKVH-a i ZZHM-a treći je potpisani ugovor o suradnji između jedne ustanove hrvatske zajednice u Vojvodini sa znanstvenom institucijom izvan Srbije, a prvi s jednom institucijom iz Republike Mađarske.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima