Poziv knjižničarima za stručni skup u Subotici

Objavljeno: 10.06.2022. Pregleda: 122

Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica Subotica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziraju stručni skup „Storytelling” za djecu i odrasle – ljudi i priče koji će se održati 21. i 22. listopada 2022., u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2).

Stručni skup se organizira u okviru XXI. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova.

Program će biti sastavljen od pozvanih izlaganja, primjera dobre prakse i rasprave.

U pozvanim izlaganjima bit će riječi o tome što je storytelling i koje su specifičnosti usmenog pripovijedanja te koliko se razlikuje pripovijedanje djeci i odraslima, gube li se neminovno vrijednosti pripovijedanja uživo prelaskom u virtualno okruženje te posebice kako tradicijsko pripovijedanje, koje je ukorijenjeno u mitu, bajci i usmenoj predaji, približiti djeci u vrijeme života na daljinu i ograničenih fizičkih susreta.

Kroz izlaganja će se pokušati odgovoriti na pitanje je li moguće pripovijedanjem razviti i one vrijednosti koje nije moguće u digitalnom svijetu te kakva je uloga narodnih i školskih knjižnica, posebice knjižničara u svemu tome.

Primjeri dobre prakse sadržavat će izlaganja i postere iz knjižnica s područja Republike Hrvatske i Republike Srbije, a uključivat će programe, projekte i aktivnosti pripovijedanja za djecu, mlade i odrasle.

Pozivaju se svi zainteresirani knjižničari na prijavu sudjelovanja s izlaganjem primjera dobre prakse iz svojih knjižnica.

Prijava mora sadržavati sljedeće podatke:

1. Naziv ustanove

2. Ime i prezime osobe koja će predstaviti primjer dobre prakse (ime i e-mail za kontakt)

3. Naslov izlaganja

4. Vrsta izlaganja: izlaganje ili izlaganje na posteru

5. Sažetak (250-400 riječi, font – Times New Roman, veličina slova 12).

U izlaganju je potrebno usmjeriti se na posebnosti, novine i ono što može poslužiti kao dobar primjer prakse kako bi sudionici dobili ideje o mogućoj primjeni u svojim knjižnicama. Svakako treba izbjeći ponavljanje izlaganja koje je već bilo održano. Budući da je praksa raznolika, prezentacije trebaju otvoriti raspravu.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem slati na adresu

izlaganja.skup.Subotica2022@gmail.com

Rok za prijavu izlaganja je 15. srpnja 2022.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2022.

Zbornik radova sa stručnog skupa bit će tiskan u 2023., najkasnije do početka XXII. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni cjeloviti program bit će dostupan na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva te mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima