Predstava „Avaške godine“ u Subotici

Objavljeno: 22.10.2020. Pregleda: 1

najava Avaske godineKnjiževno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo će zbog velikog interesiranja reprizirati premijeru poetskog prikaza Avaških godina Milovana Mikovića. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka. Repriza će biti održana u velikoj dvorani Centra u utorak, 10. studenoga s početkom u 19.30 sati.

Ulaznice po cijeni od 300 dinara se mogu rezervirati radnim danima na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/6590-635. Broj mjesta je dodatno ograničen zbog poštivanja svih propisanih protuepidemijskih mjera. Obavezno je korištenje zaštitnih maski.

Riječ redateljice o poetskom prikazu

Zbirka pjesama Avaške godine koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodernistički oblikovao i podnaslovio kao krhotine poeme u nastajanju prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezično ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijim svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprizorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljavanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatstvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini.

Bunjevačka kuhinja

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol na temu Advent u tradicijskoj kulturi Šokaca i Bunjevaca
  • Likovna kolonija Colorit
  • Etno-radionica pravljenja tarane
  • Dužijanca malenih
  • Priskakanje vatre u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima