Predstava „Avaške godine“ u Subotici

Objavljeno: 22.10.2020. Pregleda: 32

najava Avaske godineKnjiževno-teatarski kružok HKC-a Bunjevačko kolo će zbog velikog interesiranja reprizirati premijeru poetskog prikaza Avaških godina Milovana Mikovića. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko a izvode ga glumci književno-teatarskog kružoka. Repriza će biti održana u velikoj dvorani Centra u utorak, 10. studenoga s početkom u 19.30 sati.

Ulaznice po cijeni od 300 dinara se mogu rezervirati radnim danima na brojeve telefona 024/556-898 ili 064/6590-635. Broj mjesta je dodatno ograničen zbog poštivanja svih propisanih protuepidemijskih mjera. Obavezno je korištenje zaštitnih maski.

Riječ redateljice o poetskom prikazu

Zbirka pjesama Avaške godine koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodernistički oblikovao i podnaslovio kao krhotine poeme u nastajanju prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezično ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijim svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprizorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljavanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatstvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini.

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima