Predstavljanje monografije o Hrvatima Šokcima u Zagrebu

Objavljeno: 04.11.2019. Pregleda: 38

najava Tradicijska bastina Sokaca u ZagrebuKapitalno djelo Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca bit će predstavljeno u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine s početkom u 13.30 sati.

 Monografiju će predstaviti recenzentica dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, izv. prof., u ime sunakladnika ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov i stručna suradnica za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković, u ime autora radova studenata etnologije i kulturne antropologije magistar Tomislav Augustinčić i glavna urednica prof. dr. sc. Milana Černelić. Predstavljanje organiziraju Katedra za manjinske kulture i zajednice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju i Klub studenata etnologije i kulturne antropologije.

Monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca, koju je uredila prof. dr. sc. Milana Černelić, kao sunakladnički projekt Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata nastala je kao rezultat etnoloških istraživanja među bačkim Šokcima koje su provodili studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica dr. sc. Černelić. Od 2014. do 2018. godine vršena su terenska istraživanja, obrada prikupljene građe i priprema radova za objavljivanje. Istraživanje je vršeno u Monoštoru, Beregu, Somboru, Sonti, Baču, Plavni i Vajskoj (gdje su dobiveni podatci i o Bođanima) te u Santovu u Mađarskoj. Stoga su u monografiji sadržani radovi na različite teme iz života i običaja bačkih Hrvata Šokaca, nastali na temelju najnovijih istraživanja na terenu.

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima