Predstavljena monografija o slikarici naive Ciliki Dulić Kasiba

Objavljeno: 09.09.2021. Pregleda: 69

Predstavljanje monografije „Cilika Dulić Kasiba" autorice Olge Šram, povjesničarke umjetnosti, održano je u srijedu 8. rujna 2021. godine. Stvarajući svoj autentični likovni opus već više od šest desetljeća, slikarica naive Cilika Dulić Kasiba (Subotica, 1932.) danas je „brend" kulture Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji. Na svojim slikama Cilika je kistom i bojama trajno „zapisala" brojne scene iz života te običaje bunjevačkih Hrvata. Slikarstvom se sustavno počela baviti 60-ih godina kao članica likovne sekcije „Matije Gupca" i likovne kolonije u Tavankutu, od 1992. djeluje pri HKC-u „Bunjevačko kolo" a od 2011. članica je i HLU „Croart".

Njezino stvaralaštvo prepoznato je još za vrijeme SFRJ, kada je izlagala na izložbama jugoslavenske naive, te je uvrštena u neke od jugoslavenskih enciklopedija likovnih umjetnosti. Kako je istaknuto na promociji, monografijom je valorizirano njezino stvaralaštvo te dano još jedno priznanje ovoj umjetnici naive.

Knjiga je objavljena u nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. O knjizi i autorici, na promociji su govorili: uime nakladnika ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov, recenzentica knjige Ljubica Vuković Dulić, urednica knjige Katarina Čeliković te autorica knjige Olga Šram (koja se obratila preko video linka). Cilikine slike za potrebe monografije fotografirao je Augustin Juriga.

Prikazan je i video zapis intervjua Cilike Dulić Kasibe iz emisije „Zlatna škatulja". U programu je sudjelovao i tamburaški komorni sastav „Kockice" HGU-a „Festival bunjevački pisama" iz Subotice uz koji je s pjesmom „Rokoko" nastupila Magdalena Kujundžić.

Izvor: Facebook/NIU Hrvatska riječ


Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima