Predstavnici hrvatskih institucija čestitali Miri Temunović na nagradi Utjecajna hrvatska žena

Objavljeno: 20.03.2024. Pregleda: 98

Dobitnici prestižne nagrade Utjecajne hrvatske žene 2024. godine Miri Temunović u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata priređeno je 19. ožujka 2024. godine primanje na kojem su joj predstavnici hrvatskih institucija čestitali na nagradi. Croatian Women’s Network™ / Mreža hrvatskih žena izabralo je Miru Temunović za jednu od 24 dobitnice nagrade Utjecajne hrvatske žene 2024. godine, u kategoriji Umjetnost i Kultura, a na prijedlog ravnateljice Zavoda Katarine Čeliković, koja je godinu ranije bila dobitnica ove nagrade. Nagrada Miri Temunović uručena je na svečanosti u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2024. godine u Zagrebu.

Ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković čestitala je na nagradi i zahvalila na velikoj angažiranosti u različitim segmentima rada na području tamburaške glazbe, na edukaciji mladih generacija, na entuzijazmu koji prenosi na one s kojima radi.

– S obzirom na to da hrvatska zajednica nema često mogućnost dobiti nagradu u Hrvatskoj, a naročito ako ta nagrada prelazi granice, za nas je veliko zadovoljstvo i ponos što je naš prijedlog iz Zavoda bio pozitivno prihvaćen te je 8. ožujka Mira Temunović dobila ovo vrlo prestižno priznanje. Vjerujem da smo profesoricu Miru svi prepoznali kao osobu koja sve što radi radi srcem, bez kalkulacija i bez velikog interesa i zato su ono što je radila u hrvatskoj zajednici prepoznale generacije. Ako netko može biti sretan i zadovoljan u životu to je onda kada prepozna da iza njega postoje ljudi koji će nastaviti njegovo djelo. A kada zajednica kojoj pripadaš prepozna da si nešto vrijedno uradila, jednako smo zadovoljni i mi kao predstavnici hrvatske zajednice i ti koja si to zaslužila. – poručila je dobitnici nagrade ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković.

Ovom prigodom čestitke prof. Temunović uputile su i članica Izvršnog odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević i v. d. ravnateljice Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ Mirjana Trkulja.

– Ime Mira Temunović je ime koje vrlo dobro znaju djeca, mladi pa i oni u zrelijoj dobi, ime koje je zvučno u Subotici, Vojvodini, Srbiji a i sada i ranije u Hrvatskoj. Brojne generacije prošle su uz nju, zarazila ih je tamburom i glazbom. Hvala Vam što Vas često nismo niti morali pozivati, već ste Vi zvali nas i pitali što treba i kad treba. Hvala što na jedno 'možete li?' samo ste odgovarali 'da' i brojne svečanosti naše zajednice uljepšali su tamburaši pod Vašim vodstvom – rekla je Nataša Stipančević.

U ime NIU „Hrvatska riječ“ čestitala je profesorici Miri na nagradi Mirjana Trkulja i poručila:

– Drago mi je što je nagradu dobila žena koja je prije svega posvećena djeci, našim najmlađima, kojima nesebično prenosi svoje znanje, iskustvo i prije svega ljubav prema glazbi zahvaljujući kojoj će naša djeca uploviti u svijet umjetnosti i nešto tako plemenito raditi kao što i Vi radite.

Dobitnica nagrade je rekla kako je izuzetno ponosna na to priznanje.

– Nisam očekivala da ću dobiti nagradu jer je to nagrada na globalnoj razini i mislim da se povjerenstvo koje je radilo odabir od 156 žena opredijelilo za 24 zaista utjecajne žene od kojih neke žive u Hrvatskoj, a mnoge i izvan Hrvatske. Bilo nas je iz raznih područja i krajeva svijeta, i svaka žena kao i ja ima svoju priču. Osjećala sam se veoma posebno na dodjeli, uz pratnju mojih sinova i buduće snahe. Sve ovo ne bih postigla u životu da nije bilo moje obitelji – mojih roditelja, mog brata i moje djece. Kada sam postala svjesna da sam dobila nagradu, odmah sam se sjetila mojih roditelja i zahvalna sam im što su bili uz mene cijeli život. Dobro se dobrim vraća, kad tražiš dobiješ, ako si i ti prije toga dao. Pa i ovu nagradu tako doživljavam kao dokaz da je ono što sam u životu radila za očuvanje tradicije i hrvatskog naroda u Srbiji vrijedno pažnje – rekla je Temunović i dodala kako joj nije teško raditi i angažirati se jer radi ono što voli.                                                                                                                                                                                                                                                          HR, ZKVH

Fotografije: Hrvatska riječ  


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima