Predstavnici Zavoda za kulturu sudjelovali na Okruglom stolu o jeziku i identitetu

Objavljeno: 26.04.2021. Pregleda: 68

Okrugli stol pod nazivom „Jezik i identitet“ održan je u subotu 24. travnja 2021. godine u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti/Faculty of Education Osijek. Ovaj Okrugli stol organiziran je u okviru izbornoga kolegija „Jezik i identitet u odgoju i obrazovanju“ sveučilišnoga poslijediplomskoga doktorskog studija „Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja“, a u okviru projekta Lingvistička istraživanja hrvatskih narodnih govora u Vojvodini s naglaskom na mjesta u kojima se govori slavonskim dijalektom. Voditeljica studija i projekta je izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, prodekanica za nastavu.

Svoja promišljanja o odnosu jezika i identiteta izložili su predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Republici Srbiji Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne projekte i programe. Kolega Žigmanov i kolegica Čeliković govorili su o hrvatskome jezičnom identitetu u Vojvodini kroz povijesni pregled te posebno ukazali na probleme koji su aktualizirani glede mogućnosti uvođenja bunjevačkoga jezika kao jednoga od četiriju službenih jezika u Subotici. Bila je prikazana i jezična praksa i izazovi pred kojima su Hrvati u Vojvodini te načini i modeli očuvanja kako materinskih govora tako i standardnog hrvatskog jezika. Nakon izlaganja bila su postavljena pitanja o financijskoj potpori Hrvatske i Srbije, nakon što se dobila slika o vrlo bogatom životu na području kulture u kojoj je jezik temeljni marker nacionalnog identiteta.

O jezičnome identitetu u kontekstu bosanskohercegovačkih prilika govorile su kolegice sa Sveučilišta u Tuzli izv. prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić i prof. dr. sc. Amira Turbić Hadžagić. Kolegica Delibegović Džanić govorila je o modifikacijama idioma, a kolegica Turbić Hadžagić o suvremenim jezičnim identitetima.

/ZKVH/


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima