Prijam povodom izlaska novog broja „Nove riječi“

Objavljeno: 30.01.2016. Pregleda: 5

Prijam NR2016 2Povodom objave novog broja Nove riječi (1-2 za 2015. godinu), 26. siječnja 2016. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata održan je prijam za suradnike tog časopisa za književnost i umjetnost. Zahvalivši suradnicima na odazivu, glavni i odgovorni urednik Nove riječi Tomislav Žigmanov ovom je prigodom podsjetio kako su glavni ciljevi časopisa – prezentacija književne produkcije, kritičko iščitavanje i kronološko praćenje događanja u književnosti i umjetnosti. Ti se urednički ciljevi, dodao je Žigmanov, moraju ostvarivati u jednom planski vođenom djelovanju, kako bi se izbjeglo uredničko simuliranje te „rakaško“ urednikovanje, to jest nasumično objavljivanje priloga koji autori ponude. 

Prijam NR2016 3Isto tako, usmjerenost na hrvatsku književnost u Vojvodini, premda glavni, ne smije biti jedini predmet interesa, već se pozornost u Novoj riječi ima poklanjati kako književnosti i umjetnostima u matici tako i susjednim književnostima i umjetnostima vojvođanskih Hrvata. Ozbiljnost, pak, iščitavanja hrvatske književnosti u Vojvodini u Novoj riječi zrcali su kroz 10-ak eseja i više od 20 prikazanih knjiga iz recentne produkcije.

Na koncu, ali ne i najmanje važno, naglasio je Žigmanov, Nova riječ smjera i na uredno kroničarenje događaja u području kulture u vojvođanskih Hrvata, čime se stvara baza za svaka daljnja istraživanja. Svega toga ne bi bilo da nema više od 20 redovitih suradnika Nove riječi, od kojih većinu čine osobe mlađe i srednje životne dobi.

Časopis Nova riječ izlazi u sunakladi ZKVH-a i NIU Hrvatska riječ iz Subotice.

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima