Priznanje za beogradskog književnika Ivana Sokača

Objavljeno: 17.05.2024. Pregleda: 51

Književnik Ivan Sokač iz Beograda dobitnik je Povelje Međimurske županije za pisano stvaralaštvo u kojem predstavlja Međimurje u inozemstvu. Priznanje mu je uručeno 30. travnja 2024. godine na svečanoj skupštini Međimurske županije kojoj je prisustvovao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
Kako prenose tamošnji mediji, međimurski župan Matija Posavec zahvalio se beogradskom Međimurcu za postignuća u književnosti kojima njeguje svoje međimursko naslijeđe u inozemstvu.
‚‚Bio je ovo vrlo emotivan trenutak. Međimurac sam s očeve strane, Vlade Sokača koji je u Draškovcu poznat kao Vlada Galić. Imamo tamo još dosta rodbine. Veoma sam ponosan na svoje Međimurje o čemu pišem u svojim pjesmama, zapisima i filmskim scenarijima, uz organiziranje kulturnih programa koji imaju veze s tom hrvatskom regijom", kaže Sokač.
Ivan Sokač rođen je 1975. u Beogradu, gdje i danas živi. Piše na srpskom i hrvatskom jeziku. Autor je trina-est knjiga poezije i proze i tri filmska scenarija. Među ostalim, njegovu knjigu pjesama u prozi Rosa objavila je NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Zastupljen je u više zbornika i antologija, dobitnik je više priznanja. Član je Udruženja književnika Srbije. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za 2022. godinu, koje se dodjeljuje za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti. Zastupljen je u izda-nju suvremene poezije na njemačkom jeziku Frankfurter Bibliothek (August Von Goethe, 2020.). Prije izbijanja sukoba u Ukrajini, 2020. odlikovan je ordenom Antona Pavloviča Čehova, koji dodjeljuje Savez pisaca Rusije za doprinos suvremenoj ruskoj književnosti. Suradnju na umjetničkom polju, spajajući muziku i književnost, Sokač ostvaruje s djelatnicima iz svijeta glume, prosvjete i medija, s kulturnim institucijama i udrugama.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima