Proširen i obogaćen program XVII. „Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova“

Objavljeno: 26.09.2018. Pregleda: 23

Dani HKR gafikaXVII. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova, bit će održani od 3. do 6. listopada 2018. godine u Subotici. Organizatori najavljuju Književni salon, Program za djecu U spomen na Balinta Vujkova – Didu, Radionicu za gimnazijalce, Međunarodno savjetovanje knjižničara, Multimedijalnu večer i Akreditirani seminar za nastavnike.

Program ove najveće književne manifestacija Hrvata u Vojvodini ove je godine proširen i obogaćen s nekoliko novih sadržaja koji su razlogom za neznatnu izmjenu naziva manifestacije. To znači da od ove godine naslov i podnaslov mijenjaju mjesta. Balint Vujkov trajno ostaje prepoznatljivo ime ove manifestacije, vezan uz program Narodna književnost u školi kojemu se dodaje naslov U spomen na Balinta Vujkova – Didu.

Otvorenje ovogodišnjih Dana hrvatske knjige i riječi počinje u srijedu, 3. listopada Književnim salonom (Gradska knjižnica Subotica u 19 sati) s vrlo zanimljivom temom Pjevamo pjesnike gdje ćemo čuti poeziju kroz kazivanje i glazbu, s gostima iz Đakova i naše domaće glazbenike.

Četvrtak je, tradicionalno, dan za Narodnu književnost u školi, (4. listopada u 13 sati u dvorani HKC Bunjevačko kolo). Igrokazima iz Vujkovljevih knjiga nastupit će učenici Osnovne školeIvan Milutinović iz Subotice i djeca iz vrtića Marija Petković – Biser iz Subotice. Djeci će biti predstavljena i nova, druga knjiga iz edicije Izabrana djela Balinta Vujkova – Bajke 2 te darovana školskim knjižnicama.

Istoga će dana biti i program za gimnazijalce, pa će u Gimnaziji Svetozar Marković Mirjana Nešić, viša diplomirana bibliotekarka, rukovoditeljica knjižnice u VŠSS Beogradska politehnika voditi radionicu na temu Nove tehnologije u knjižnici, moguće ili ne? Početak je u 18 sati.

Radionica tematski najavljuje stručno, Međunarodno savjetovanje knjižničara na temu Primjena novih tehnologija i metoda rada u radu s djecom i mladima u knjižnicama koje će se odvijati u Čitaonici Gradske knjižnice Subotica u petak, 5. listopada. Savjetovanje počinje u 9 sati.

Ova aktualna tema će biti predstavljena i tijekom akreditiranog seminara za odgajatelje, učitelje i nastavnike pod nazivom Nove tehnologije u radu s djecom i mladima u subotu, 6. listopada koji zajednički organiziraju Hrvatska čitaonica, Pedagoški zavod Vojvodine i Hrvatsko nacionalno vijeće, a vodit će ga knjižničarke mr. sc. Alka Stropnik iz Zagreba i Ana Sudarević iz Karlovca. Seminar će biti održan u Osnovnoj školi Sveti Sava u Subotici od 8 do 16 sati.

Multimedijalna večer bit će u petak, 5. listopada s početkom u 19 sati u HKC Bunjevačko kolo u okviru koje će biti dodijeljene književne nagrade. Hrvatska čitaonica ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dodjeljuje vlč. Marku Kljajiću iz Surčina, dobitniku i nagrade Tomo Vereš 2013. godine. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ove godine dodjeljuje nagradu Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2017. godini i trijenalnu nagradu Iso Velikanović za najbolju knjigu proze za razdoblje 2015. – 2017. Večer će biti ispunjena i drugim sadržajima, za koje vjerujemo da će obradovati sve ljubitelje lijepe riječi u različitim umjetničkim oblicima.

Mjesec knjige nam ovime daruje veoma bogat program, a organizatori najavljuju dvije nove knjige, kako Zbornik radova s prošlogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa tako i Bajke 2 Balinta Vujkova.

U okviru pratećeg programa bit će predstavljena knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini između dvaju Dana hrvatske knjige i riječi a kao i svake godine okupit ćemo se kod biste Balinta Vujkova u centru grada kako bi položili vijence.

XVII. Dane hrvatske knjige i riječi – dane Balinta Vujkova organizira Hrvatska čitaonica Subotica u suorganizaciji s Gradskom knjižnicom Subotica i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima