Radni susret hrvatskih kulturnih udruga održan u Tavankutu

Objavljeno: 25.06.2016. Pregleda: 41

Radni susretTA2016 1Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, organizirao je redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga u Tavankutu, 18. lipnja 2016. godine na Etnosalašu Balažević. Susret je nastavak onog prošlogodišnjeg, koji je tematizirao programske aktivnosti u hrvatskoj zajednici. Riječ je bila ponajprije o dvjema temama koje su se odnosile na rad na organiziranju kulturnih manifestacija (revijalnog i natjecateljskog karaktera) hrvatskih udruga na razini AP Vojvodine, te na sažimanje problematike oko apliciranja na natječaje, sumiranje aktualnoga stanja i izazova s kojima se udruge susreću te eventualnih njihovih problema.

Radni susretTA2016 2Govoreći o prvoj temi, odnosno radu na organiziranju kulturnih manifestacija hrvatskih kulturnih udruga na razini AP Vojvodine, menadžerica ZKVH-a Katarina Čeliković je razvrstala aktualne manifestacije i programe hrvatskih udruga na one zajedničke, kao što su praznici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, te zajedničke manifestacije šireg teritorijalnog karaktera (npr. Srijemci Srijemu, Šokci i baština, Dužijanca…), a potom se osvrnula na sažimanje aktualnih sekcija i aktivnosti u okviru istih kod pojedinih udruga, upućujući inicijativu za sagledavanjem otvorenih pitanja oko eventualne mogućnosti ukrupnjavanja programa, sagledavanja eventualne potrebe i mogućnosti organiziranja zajedničkih programa i nastupa, kako bi kao takvi bili vidljiviji u široj javnosti. Osvrnula se na problematiziranje mogućnosti ukrupnjavanja pojedinih manifestacija i programa iz iste kulturne sfere: folklornih, likovnih, glazbenih, književnih... kako bi se mogao organizirati i promovirati zajednički rad, ali i mjerila za njegovu smislenost i uspješnost.

Radni susretTA2016 4Drugi izlagač na susretu bio je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić, koji je govorio o apliciranju na natječaje, uz pokušaj da se sažmu trendovi i parametri na natječajima koje HNV prati od 2011., odnosno na koje daje svoje mišljenje (od 2012.), a koji su raspisani od strane HNV-a, Veleposlanstva Republike Hrvatske, Republike Srbije i AP Vojvodine. Sarić Lukendić kao zaključke ističe kako je od 2012. generalno evidentan pad raspoloživih sredstava po natječajima na svim razinama, ali je ujedno vidljivo i kako tek manji dio udruga aplicira na sve moguće raspoložive natječaje koji se tiču kulturne djelatnosti nacionalnih manjina. Najveći broj udruga tako aplicira na sredstva HNV-a te pokrajinske natječaje, dok ih je znatno manji broj upućen ka natječajima republičkoga Ministarstva kulture. U izlaganju Sarić Lukendić zaključuje kako zbog evidentnog pada raspoloživih sredstava na natječajima udruge trebaju prilagođavati svoje projektne aktivnosti i aplicirati i na one natječaje koji nisu isključivo namijenjeni nacionalnim manjinama, već koji su namijenjeni sufinanciranju kulturnih programa općenito.

Na temu ovoga susreta izjasnili su se i predstavnici pojedinih hrvatskih udruga. Pavle Škrobot, predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume svjestan je realnosti da su izvori financiranja u Srbiji, vezani za kulturu, smanjeni. „Količina novca koja će biti na raspolaganju će biti manja. Znači, moramo napraviti neke moduse kako da se organiziramo i gdje da nađemo nedostajuća sredstava kako bi udruge mogle funkcionirati do kraja godine i da bi mogle napraviti korak za iduću. Jedan od načina je da se velike manifestacije pokušaju financirati iz natječaja koji nisu isključivo vezani za sredstva kojima raspolaže sama hrvatska zajednica.

Radni susretTA2016 3Ana Marija Kaluđerović, članica HKUD-a Stanislav Preprek i predsjednica pjevačke skupine istoimenog društva istaknula je zadovoljstvo skupom: „Smatram kako su naše udruge i programi poveznice između naše zajednice i matične domovine, ali i lokalne zajednice. Mi ne bismo trebali sami sebi praviti programe, nego bi to trebali podijeliti sa svima onima koji žive u suživotu s nama. Mnoga društva su u situaciji da nemaju osnovne uvjete za rad. Smatram da najveći projekti koji odnose i najviše sredstava trebaju naći način da se financiraju iz drugih izvora, a ne onih kojima raspolaže HNV, a da se njihova manja sredstva dodijele manjim projektima i redovitoj djelatnosti udruga“.

Pavle Pejčić, predsjednik HKUPD-a Dukat iz Vajske, redoviti je sudionik ovih susreta: „Može se ovdje puno naučiti, saslušati druge koji to bolje rade. Uvijek rado saslušam preporuke i smjernice koje dolaze od tavankutskih udruga, jer primjeri i savjeti jednog uspješnog društva svima nama mogu biti u korist“.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

 

Digital - Periodika

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini
  • Dvadeseta obljetnica Radio Marije u Srbiji
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima