Redoviti susret predstavnika hrvatskih udruga kulture u Vojvodini

Objavljeno: 15.12.2012. Pregleda: 52

Susretsudrugama 2012-1Kalendar manifestacija i nastavak obilježavanja obljetnica hrvatskih velikana u 2013. godini bile su teme redovitog polugodišnjeg sastanka predstavnika vojvođanskih hrvatskih udruga kulture, koji je održan 8. prosinca 2012. godine, u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, u suorganizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Zbog loših vremenskih prilika, na sastanku su bili nazočni predstavnici petnaest udruga kulture.

 

Nazočnima se na početku susreta obratio generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, koji je naglasio kako očekuje nastavak dobre suradnje s udrugama i hrvatskim institucijama na očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Vojvodini.

Susretsudrugama 2012-4Za kalendar manifestacija u 2013. godini udruge su prijavile ukupno 133 manifestacije, od kojih 50 glavnih. Menadžerica kulturnih aktivnosti u ZKVH-u Katarina Čeliković ocjenjuje kako je tijekom izrade kalendara vladala pozitivna i kooperativna atmosfera, u smislu da su neke udruge dogovarale datume održavanja njihovih manifestacija prije negoli su ih prijavili.

„Dobro je da se udruge povezuju kako bi međusobno djelovale i imale neku zajedničku manifestaciju koju skupa organiziraju. U tom smislu mogu najaviti kako ćemo uskoro imati jedan poseban susret s predstavnicima srijemskih udruga koje su izrazile želju za godišnjim zajedničkim nastupom kakvoga imaju udruge iz Podunavlja na primjeru ‘Susreta Šokadije’“, kaže Katarina Čeliković.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić naglasio je kako će HNV i ZKVH nastaviti poticati zajedničke nastupe udruga kulture, kako bi određena manifestacija dobila veći značaj, te bila podignuta razina njezine kvalitete, a time i posjećenost te medijska atraktivnost.

Susretsudrugama 2012-2Projekt obilježavanja značajnih obljetnica hrvatskih kulturnih velikana bit će nastavljen i iduće godine. Među ostalim, u planu je obilježavanje 100-tih obljetnica rođenja dvaju književnika i svećenika Alekse Kokića iz Subotice i Josipa (Joze) Pašića iz Monoštora, a zajednica će se prigodnim programima sjetiti i kulturnog djelatnika, pripovjedača i publicista Živka (Živana) Bertića (Kukujevci, 1875. – Zemun, 1938.), te učitelja i glazbenika Franje Štefanovića (Petrovaradin, 1879. – Petrovaradin, 1924.).

„Narod koji se ne sjeća vlastitih velikana, ne može znati vlastitu prošlost, te ne može graditi niti vlastitu budućnost“, kaže Katarina Čeliković.

„Veoma je važno da i hrvatski narod, ali u suživotu s drugim narodima, svoje velikane ponovno vrati u život. Ne samo da ih se sjetimo nego i stručno obradimo njihov život i kritički sagledavamo njihova djela, a samim time trebamo raditi i na objavljivanju njihove ostavštine.“

Ona ističe značaj toga što su udruge pokazale spremnost zajedničkog nastupa glede obilježavanja obljetnica naših kulturnih velikana.

„To je nastavak pozitivne prakse iz ove godine, koja je dobro utjecala na ljude na terenu. Zajednički nastup više udruga, na više mjesta, prenosi se i na iduću godinu. Postoji spremnost ljudi da se ponovno sastanemo i da u manjim timovima počnemo raditi na planiranju proslava obljetnica u 2013. godini“, navodi Katarina Čeliković.

Susretsudrugama 2012-3Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov naglasio je kako ovakvi susreti potiču razmišljanje na cjelovitiji način o kulturnom prostoru Hrvata u Vojvodini, kako bi udruge mogle raditi aktivnosti od većeg i manifestativnog značaja, ali i ukupnog kulturnog prinosa u okviru hrvatske kulture u Vojvodini. On je zahvalio svima koji su dali prinose prilikom obilježavanja godine velikana Hrvata u Vojvodini tijekom 2012. godine.

Bilo bi dobro kada bi se sadašnja razina kohezije, zajedničkoga djelovanja i jednoga sinkronoga okupljanja na ovim planovima i dalje nastavila, kako bi za godinu ili dvije pokušali demonstrirati i aktivnosti na kojima bi se predstavila i cjelokupna stvaralačka scena hrvatskih institucija — od tradicijske kulture i folklora do viših segmenata“, zaključio je Žigmanov.

Tekst: D. B. P. i S. J.

 

Znamenite osobe

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima