Risarski disnotor u Đurđinu

Objavljeno: 31.01.2017. Pregleda: 3

disnotorU organizaciji UBH Dužijanca 7. je veljače u Đurđinu održan Risarski disnotor. Ova svinjokolja, na kojoj se ostavlja slanina za risarski ručak u sklopu Takmičenja risara, održana je po drugi puta. Kao jedan od najvažnijih programa subotičke Dužijance, Takmičenje risara se održava u srpnju, a 15-ak sudionika (članova udruge i prijatelja Dužijance) angažiralo se da na vrijeme spravi slaninu koja – uz domaći kruv, crni luk te kiselnu – čini čuveni obrok kosaca pred odlazak u ris.

Osim slanine, ove su godine pravljene i divenice (kobasice) za potrebe natjecanja u kuhanju tarane koje je također jedan od pratećih programa Takmičenja risara. Razlog tomu je što je danas, kako kažu u UBH Dužijanca, domaću divenicu sve teže naći u prodaji.

Kao i lane, disnotor je započeo u Mirgešu. Prijatelj Dužijance iz toga sela Josip Mačković, ponovno je za disnotor darovao domaće svinče, rase mangulica. Sudionike disnotora koje je predvodio direktor UBH Dužijanca Marinko Piuković, dočekao je oko 7 sati izjutra s rakijom i friškim prisnacom. A onda se prešlo na posao… Glavni majstor – mesar bio je i ove godine Stipan Kujundžić poznat kao dugogodišnji pobjednik Takmičenja risara.

Disnotorski radovi nastavljeni su u Đurđinu, na salašu u dvorištu župe sv. Josipa Radnika, u čijoj se blizini nalazi stalna lokacija za Takmičenje risara. Tu su tijekom rada služeni fanki koje je mutila i pekla Katica Savanović. Nakon uspješno završenog radnog dijela akcije u dvorani župe služena je užna, koju su spremili sudionici disnotora. Na meniju su bili svinjski paprikaš i friška pečena divenica, a mogle su se probati i friško pečene žmare. Druženje je nastavljeno i nakon užne. Doduše, ove godine bez tamburaša, ali u veselom pokladnom duhu.

 

                                                                                                                                                                        Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Sakralni objekti Bačka

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima