Sačinjen elaborat o ponovnom osnutku Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici

Objavljeno: 05.06.2023. Pregleda: 187

Na inicijativu i u dogovoru sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Nevena Baštovanović, prof. je sačinila i predala elaborat (Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici v. d. ravnateljice ove institucije Katarini Čeliković 5. lipnja 2023. godine, čime je ova inicijativa postala i službenom. Podsjetimo kako ovo nije prva inicijativa budući da je u proteklih desetak godina bilo nekoliko pokušaja obnove odnosno stvaranja uvjeta za pokretanje drame na hrvatskom jeziku pri nekom profesionalnom kazalištu, no sve su, zbog administrativnih onemogućavanja, ostale neostvarene.

Kako je navela autorica elaborata, cilj ovoga dokumenta je obrazložiti i ponuditi način kako na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i jedan obuhvatan način, po modelima kako to imaju druge nacionalne zajednice u Vojvodini, osigurati održivo i trajno rješavanje ponovnoga osnutka drame na hrvatskome jeziku u Narodnom kazalištu u Gradu Subotici.

Budući da je Subotica grad brojčano s najviše Hrvata u Republici Srbiji i u kojemu je stupanj ostvarivanja manjinskih prava najcjelovitiji te ujedno predstavlja i lokalnu samoupravu u kojoj je sjedište hrvatske manjinske kulturne autonomije, neophodno je da se i u kulturnome aspektu institucionalno zaokruži ovaj proces. Ponovni osnutak i ustrojavanje drame na hrvatskome jeziku ne bi, kako je navedeno u elaboratu, značilo samo ispravljanje jedne povijesne nepravde, već bi trajno osiguralo daljnji razvitak kulturnih praksi jedne nacionalne zajednice koja je u kulturnome životu Subotice i Srbije ostavila iznimno dubok i viševrsno bogat kulturni trag. Istodobno kulturne politike zahtijevaju kontinuiranu profesionalizaciju i institucionalizaciju, jer se samo na ovaj način osigurava adekvatna integracija posebnosti manjinskih identiteta u većinski sustav. Isključivo financiranje amaterizma manjinskoga kulturnoga života doprinosi getoizaciji nacionalnih zajednica te nije primjereno. Ovaj elaborat nastoji ponuditi sažet, ali istodobno cjelovit pregled kazališne prakse Hrvata u Srbiji i Subotici, kao i dosadašnje djelovanje zajednice bez adekvatnijih institucionalnih okvira i ponuditi konkretne prijedloge za ponovnim vraćanjem drame na hrvatskome jeziku u Narodno kazalište u Gradu Subotici.

Nositelj inicijative za (Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji te političku logistiku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Dovršenjem ovog elaborata hrvatska zajednica će pristupiti i poduzimanju svih potrebnih proceduralnih koraka za ponovni osnutak Drame na hrvatskom jeziku u Narodnom kazalištu u Subotici.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • XIII. Tavankutski festival voća
  • HosanaFest 2023
  • VI. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • Dani hrvatske knjige i riječi - dani Balinta Vujkova 25. 10. – 28. 10. 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima