Središnja proslava Dužijance 2016.

Objavljeno: 03.08.2016. Pregleda: 0

Duzijanca2016 plakatSredišnja proslava Dužijance 2016. bit će održana od petka, 12. kolovoza do nedjelje, 14. kolovoza 2016. godine.

U petak, 12. kolovoza, u 19 sati će biti otvorena izložba radova od slame nastalih na XXXI. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame koja je održana u Tavankutu od 8. do 16. srpnja 2016. Izložba će biti postavljena u Galeriji otvorenog sveučilišta u Subotici, a moći će se pogledati do petka, 19. kolovoza 2016. godine.

Istu večer, na središnjem gradskom trgu u Subotici bit će održana Tamburaška večer tijekom koje će biti predstavljeni ovogodišnji bandaš i bandašica, obavljen izbor pratitelja bandaša i bandašice te proglašen najljepši subotički izlog aranžiran u duhu žetvenih svečanosti. Program počinje u 20 sati.

Tijekom dana na gradskom trgu moći će se pogledati izložba rukotvorina.

 

U subotu, 13. kolovoza, u 18 sati bit će Svečana večernja u katedrali bazilici sv. Terezije Avilske, a u 19,30 sati u parku ispred Gradske kuće bit će položeni vijenci od žita na spomenik Risaru i spomen-bistu Blaška Rajića.

Na središnjem gradskom trgu će u 20 sati početi Skupština risara, a nakon skupštine održat će se smotra folklornih ansambala.

Završnica ovogodišnje središnje proslave Dužijance bit će održana u nedjelju, 14. kolovoza, kada će u 8,45 sati, ispred srkve sv. Roka biti blagoslovljeni i ispraćeni bandaš i bandašica, koji će skupa s ostalim sudionicima Dužijance u 9 sati u povorci krenuti prema katedrali. Svečano euharistijsko slavlje u katedrali počinje u 10 sati, a nakon mise, oko 11,30 sati, sudionici Dužijance će u mimohodu kroz grad krenuti prema središnjem gradskom trgu, gdje će, uz prigodni program, gradonačelniku Subotice predati kruh od novoga žita.

Istoga dana navečer u 19 sati na Kerskom groblju posjetit će se grob svećenika Blaška Rajića koji je dotadašnji hrvatski narodni običaj nastao na salašima – obiteljsku dužijancu uobličio u crkvenu manifestaciju, a od 20 sati, na gradskom trgu bit će održano Bandašicino kolo.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
  • V. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja
  • 21. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima