U HMI predstavljen Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 26.05.2009. Pregleda: 4

Predstavljanje ZKVH u HMIU Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu 20. svibnja predstavljen je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, prva profesionalna ustanova u kulturi vojvođanskih Hrvata. Na predstavljanju su o Zavodu govorili Danira Bilić, ravnateljica HMI i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

Predstavljajući Zavod, Vesna Kukavica, rukovoditeljica Nakladničkog odjela HMI i moderatorica promocije govorila je i o temeljnoj programskoj misiji ZKVH-a koja podrazumijeva rad na znanstvenim, stručnim, razvojnim i primijenjenim istraživanjima u području kulture, umjetnosti i znanosti vojvođanskih Hrvata, zatim rad u području bibliografije i arhivistike, menadžmentu i edukaciji u kulturi i, na kraju, u poticanju, organiziranju i priređivanju kulturne produkcije hrvatske manjinske zajednice u Vojvodini.

 

Djelatnost Zavoda uključuje i nakladničku djelatnost; istraživanje i eksperimentalni razvitak u društvenim i humanističkim znanostima; istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja; konzalting i menadžment poslovi; djelatnost knjižnica; djelatnost arhiva; djelatnost muzeja, galerija i zbirki; zaštitu kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti; izgradnju bazapodataka i dr.


Ravnateljica Bilić je, pozdravljajući okupljene i čelnika Zavoda, kazala: „S puno ponosa vojvođanski Hrvati ističu osnivanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata kojemu je cilj razvijanje kulture hrvatske manjinske zajednice, a tijekom prve godine postojanja Zavod je poduzeo niz akcija za uspostavljanja temelja za svoj rad. Započeo je suradnju s hrvatskim institucijama i udrugama u Vojvodini, kao i značajne kontakte s Hrvatskim povijesnim institutom u Beču, Znanstvenim zavodom Hrvata u Pečuhu i s Institutom za migracije i narodnosti u Zagrebu. Sve je to samo početak na dugom putu koji stoji pred Zavodom, a koji nam se ovih dana predstavlja Zagrebu i to u MVPEI, Ministarstvu kulture, HAZU, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Matici hrvatskoj i drugdje“.

Poželjela je ravnatelju i djelatnicima Zavoda puno uspjeha u radu za dobrobit hrvatske zajednice u čemu, kako je istakla, može računati na potporu HMI kao dugogodišnji podupiratelja kulturnih i drugih programa hrvatske zajednice u Vojvodini.


Riječ je preuzeo ravnatelj Tomislav Žigmanov nastojeći okupljenima što sažetije prenijeti planove i ciljeve Zavoda, ali i opisati trnoviti put kojim su prošli da bi ta jedinstvena kulturna institucija zaživjela.

Preuzeto s internetskih stranica Hrvatske matice iseljenika.


 

Obaveštenje o kolačićima