U Plavni održani XI. „Dani A.G. Matoša i dr. Josipa Andrića“

Objavljeno: 28.05.2019. Pregleda: 3

dani matosa sl.3Za malo selo Plavnu, smješteno uz Dunav, dijelom svojega života i rada vezana su dvojica zapaženih hrvatskih kulturnih djelatnika: književnik Antun Gustav Matoš, te glazbenik i književnik dr. Josip Andrić. U valu brojnih iseljavanja, zabilježenih u posljednjoj dekadi, lokalni šokački Hrvati, koji su nekada tvorili većinsko stanovništvo, ostali su u osjetnoj manjini. Dobri poznavatelji stanja u selu kažu da danas u Plavni živi jedva 800 osoba, među njima nešto manje od 150 Hrvata, poglavito starije dobi. Iako malobrojni, ponosni Hrvati ne dopuštaju gašenje tradicije, pa su 2008. godine osnovali i udrugu s hrvatskim predznakom, HKUPD Matoš. Za svoju najznačajniju manifestaciju odabrali su Dane A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića, koji se svake godine u svibnju održavaju u znak sjećanja na ovu dvojicu velikana povijesti Plavne. Manifestacija, jedanaesta zaredom, održana je i ove, 2019. godine, 11. i 12. svibnja.

Podsjećanje na velikane

Ovom prigodom kroz riječ i glazbu nazočni su se podsjetili na Matoševo i Andrićevo djelo, na njihov doprinos spoznaji da i s ove strane moćnog Dunava žive Hrvati, da se i ovdje u svim oblicima njegovala autentična hrvatska kulturna baština. Iako malobrojni, članovi Matoša, uz financijsku i organizacijsku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, realizirali su planirano i ove godine. Subota, prvi dan manifestacije, bila je prilika da se ode na mjesno groblje i oda spomen osnivačima i bivšim članovima udruge koji više nisu među živima. Koliko je podatak o broju preminulih članova Matoša iznenađujuć, toliko nam govori i o dobnoj strukturi čuvara tradicije plavanjskih Šokaca.

Svečana akademijadani matosa

Nedjelju je obilježila raznovrsnost programa. Održana je kreativna radionica za djecu koju je vodila menadžerica ZKVH-a Katarina Čeliković. U crkvi sv. Jakova misu je služio vlč. Josip Štefković. Svečanu akademiju, održanu u Vatrogasnom domu u Plavni, pozdravom nazočnim uzvanicima, sudionicima u programu i prijateljima Matoša iz šokačkog Podunavlja, Subotice ali i Hrvatske, otvorila je predsjednica udruge Marija Andrić.
„U ovom trenutku trebali bismo ponosno govoriti o našim velikanima. Zbog njih se ova manifestacija i održava. Međutim, nas je ovdje sve manje, sve nas je teže okupiti i sve je teže pripremiti ovakav program. Stoga smo zahvalni na pomoći i suradnji Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i našim prijateljima, udrugama i pojedincima. Sami ne bismo mogli. Ne znamo što nam budućnost donosi, ali bismo voljeli održati bar ono što smo do sada uradili“, rekla je među ostalim Andrić.
O životu i djelu Matoša i Andrića govorili su predsjednik Društva hrvatskih književnika, ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Mirko Ćurić iz Đakova i povjesničar Vladimir Nimčević iz Bajmaka, a o značaju Andrićeva djelovanja i neizbrisivom tragu kojega je ostavio govorio je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. U programu svečane akademije sudjelovali su još i djeca iz Plavne, polaznici kreativne radionice, HGU Festival bunjevačkih pisama, predvođeni Mirom i Vojislavom Temunovićem, gitarist i pjevač Josip Molnar, šokački pjesnici – Josip Dumendžić Meštar iz Bođana, Kata i Antun Kovač iz Sombora, te Pavka Domić, Ruža Silađev i Ivan Andrašić iz Sonte. Nakon programa domaćini su za sve sudionike manifestacije priredili mali domjenak uz ugodno druženje.

Izvor: Hrvatska riječ (K. P.)

Obljetnice

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • Lijepa riječ u Somboru
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
  • Koncert klape Barun
  • Koncert velikog tamburaškog orkestra HKPD Matija Gubec u Rumi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima