U Zavodu postavljena izložba slika likovnih umjetnika iz Hrvatske

Objavljeno: 28.05.2013. Pregleda: 0

IzlozbaPreko granice-0„Preko granice – hrvatski autori iz fonda Moderne galerije Likovni susret Subotica“ naziv je izložbe koja je otvorena 15. svibnja 2013. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. Postav čini desetak grafika i slika značajnih umjetnika poput Ante Kuduza, Miroslava Šuteja, Zlatka Price, Mladena Galića, Julija Knifera, Ede Murtića, a izložba svjedoči o jakim kulturnim vezama između dviju sredina, očitovanih i kroz prisutnost hrvatskih autora u fondu jedne galerije čija je primarna zadaća bila pratiti kretanja suvremene umjetnosti, bez obzira na geografsku i teritorijalnu podjelu nekadašnje države.

IzlozbaPreko granice-2Autorica izložbe i kustosica Moderne galerije „Likovni susret“ Nela Tonković je prigodom otvorenja ukazala na značaj fonda ove ustanove kulture koja je lani obilježila 50. obljetnicu postojanja.

„Kao dominirajući dojam nakon potrage za hrvatskim autorima u našem fondu pojavila se činjenica da sva ta djela mogu veoma dobro svjedočiti o određenim opusima umjetnika koji su za današnju hrvatsku kulturu veoma bitni, kao i za nekadašnju jugoslavensku. Sva ova djela nam mogu ukazati na značajke vrhunaca ovih umjetnika. Odlučujući se da pogled zaustavimo upravo na hrvatskim autorima, zapravo smo nastavili ono što smo započeli lani: proučavanje našega fonda i drukčije bavljenje njime, potragu za tumačenjem koje treba pokazati kako je ‘Likovni susret’, iako udaljen od geografskih središta i onodobne i sadašnje države, zapravo bio veoma značajno središte koje je moglo kolekcionirati vrhunsku umjetnost“, rekla je Nela Tonković.

IzlozbaPreko granice-3Ovo je deveta likovna izložba u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata od njegova osnutka.

„Ovo je pionirski, prvi korak kada je riječ o ustanovama likovne umjetnosti u gradovima u Vojvodini, a cilj je pokušati prikazati ono što pripada kulturnom nasljeđu Hrvata, napose onih iz Republike Hrvatske“, kazao je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

Izložba se može pogledati do konca rujna 2013. godine.

Tekst: D. B. P.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima