U ZKVH-u otvorena izložba slika Kristijana Sekulića

Objavljeno: 01.10.2013. Pregleda: 3

Izlozba Sekulic2013-1Postav slika akademskog slikara Kristijana Sekulića iz Novoga Sada otvoren je 27. rujna 2013. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Riječ je o višestruko nagrađivanom likovnom umjetniku, koji je svoja djela prikazao na 18 samostalnih izložaba, a po prvi su puta njegove slike sada predstavljene i pripadnicima hrvatske zajednice u Subotici.

Kristijan Sekulić jedan je od osnivača Hrvatske likovne udruge „Cro Art“ u Subotici, za koju je, kako kaže, vrlo vezan:

Izlozba Sekulic2013-2„Kao Novosađanin, vrlo sam vezan uz Suboticu, meni jedan drag grad, s jakom hrvatskom zajednicom. Svojedobno sam sudjelovao na likovnim kolonijama HKC-a 'Bunjevačko kolo', međutim sada sam u udruzi 'Cro Art', čiji sam jedan od osnivača, a ovim samostalnim postavom slika se po prvi puta prezentiram javnosti kulturne scene Subotice.“

Kristijan Sekulić trenutačno živi i radi u Novom Sadu, a iza sebe ima bogato iskustvo, koje je stekao radeći u Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, te u Švicarskoj, gdje 2003. dobiva nagradu za slikarstvo grada Berna.

Na izložbi postavljenoj u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata mogu se vidjeti njegove slike u tehnici kombiniranog ulja i različite tematike, ali najdraži su mu, ističe, vojvođanski motivi:

Izlozba Sekulic2013-3„Nisam ograničen na određenu tehniku, nego je to uvijek neka kombinirana varijanta, dakle obično je to crtež koji prati ulje, špakla i tako dalje. Glede tematike, to je stvar mog raspoloženja ili trenutačnog zanimanja, koje je dosta široko. Dakle, od antike, preko grčko-rimske i staroslavenske civilizacije, do klasične varijante portreta, akta, pejzaža, a osobito mi je drago slikati Vojvodinu i divlje konje.“

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić, koja je tom prigodom rekla da se ovaj odabir Sekulićevih slika, nastalih u razdoblju od 2005. do 2013., može vezati uz četiri razine ljudskosti:

Izlozba Sekulic2013-4„Očito je riječ o autoru koji pruža mogućnost slojevitog i višeznačenjskog sagledavanja svojeg djela. Odabrao je slike koje je razvrstao u četiri ciklusa, koje imenuje nazivima simbola zemlje, vode, zraka i vatre. Sagledavajući ove cikluse, njihova se simbolika može vezati uz četiri razine ljudskosti, i to tjelesnost, intelekt, emocionalnost i duhovnost, ali i uz četiri razine ljudske svijesti - objektivno, subjektivno, podsvjesno i kozmičko.“

Izlozba Sekulic2013-5Povratkom u domovinu, Sekulić je svoje slikarsko umijeće pokazao i u sakralnoj tematici, te je tako izradio serijal slika u svetištu Gospe Snježne na Tekijama, u cijelosti je oslikao unutarnje zidove dviju pravoslavnih crkava, te sudjelovao u obnovi unutrašnjosti crkve sv. Ivana Nepomuka u Gibarcu, a 2000. dobiva zvanje „počasnog sakralnog slikara“ pri Đakovačko-srijemskoj biskupiji.

Izložba slika Kristijana Sekulića postavljena je u prostorijama Zavoda, u Harambašićevoj 14 u Subotici, do konca prosinca 2013. godine.

Tekst: Marija Matković

Obaveštenje o kolačićima