Uskrsni koncert zbora i tamburaša u Franjevačkoj crkvi u Subotici

Objavljeno: 24.05.2019. Pregleda: 0

franjevacka crkva suboticaSuradnja crkvenih zborova koje vodi s. Mirjam Pandžić i Subotičkog tamburaškog orkestra, ovjekovječena u prigodnim blagdanskim koncertima i sazvučju karakterističnom jedino za panonske prostore, traje već skoro tri desetljeća. Ove godine priređen je 29. po redu Uskrsni koncert u Subotici koji je ponovno spojio spomenute pjevače i tamburaše. Petnaest skladbi našlo se na repertoaru ovog koncerta održanog 25. travnja 2019., u Franjevačkoj crkvi sv. Mihovila.

U prvom dijelu programa nastupili su pjevači u pratnji orgulja, odnosno zbor Sveta Cecilija pod ravnanjem s. Pandžić. Riječ je o „domaćem“ zboru koji postoji sedam godina i koji pjeva pod misama i na svečanostima u Franjevačkoj crkvi. Oni su izveli francusku Aleluju iz 15. stoljeća, te prigodna djela o. Mariana Jaića, o. Franje Jesenovića, Lászlóa Halmosa i G. F. Händela. Svojevrsni prijelaz u drugi dio programa napravljen je nastupom Subotičkog tamburaškog kvarteta koji je izveo Primi Racconti Vitoa De Siatija i Impresije III. st. domaćeg skladatelja Rudolfa Bruccija.

Središnji dio koncerta spojio je zbor Sveta Cecilija i Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Sonje Berta. Publika je imala prigodu čuti skladbu Gospodin slavno uskrsnu iz Cithare Occtochorde (1757.) te djela o. Fortunata Pintarića, Mate Lešćana, o. Petra Kinderića, Karla Adamića te crnački napjev Molitva sv. Franje. Koncert je završen publici dobro poznatim skladbama Kraljice neba i Ostani s nama.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
  • Izložba Matkoviću u čast povodom 100. obljetnice rođenja
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima