Uspjeh Subotičkog tamburaškog kvarteta

Objavljeno: 27.05.2019. Pregleda: 0

uspijeh subotičkog tamburaškog orkestraEuropski festival mladih glazbenika u Neerpeltu u Belgiji ostat će u lijepom sjećanju članovima Subotičkog tamburaškog kvarteta koji su na ovome prestižnom festivalu u kategoriji komornih sastava osvojili prvo mjesto. Bio je to 67. Festival po redu, a Subotičani su sudjelovali četvrti puta. Naime, još 1989. godine prvi puta na ovome Festivalu sudjelovao je Subotički tamburaški orkestar kada je osvojio prestižnu nagradu Suma cum laude (Najbolji među najboljima), te je orkestar gostovao još i 1997., 2007. godine, a ovoga puta na natjecanje je krenuo Subotički tamburaški kvartet, koji se također okrunio zlatom.

 

 

 

 

Foto: facebook Subotički tamburaški orkestar

Po riječima prof. Sonje Berta na ovogodišnjem festivalu sudjelovalo je 3.400 glazbenika i 95 ansambala koji su se natjecali u raznim kategorijama. Festival je održan od 3. do 5. svibnja, a svaku večer je priređen program i gala večer, tijekom kojega su proglašeni najbolji sudionici u određenim kategorijama.
U kategoriji u kojoj su nastupili Subotičani, sudjelovali su i drugi komorni sastavi (violinski, gudački), a oni su bili jedini komorni sastav kojeg su činile tambure. Najsličniji tamburašima je bio komorni sastav iz Rusije, čiji su članovi nastupili na balalajkama i domrama.
Subotički tamburaški kvartet čine Ivana Mačković – e prim, Nikola Sudarević – čelo, Patricija Čović – e basprim i István Szakács – a basprim, a uvježbala ih je i pripremila prof. Sonja Berta.
Ivana i István su učenici srednje Muzičke škole u Subotici na odsjeku tambure u klasi prof. Berta, a Nikola je učenik subotičke Gimnazije Svetozar Marković, dok je Patricija učenica Kemijsko-tehnološke škole u Subotici. Za ovo natjecanje je napravljen i logo Subotičkog tamburaškog kvarteta na kojem se nalaze instrumenti koji čine kvartet i toranj Gradske kuće u Subotici.
Osim natjecateljskog nastupa, Subotički tamburaški kvartet je u Neerpeltu imao još dva nastupa, a ovome natjecanju je prethodilo i nekoliko nastupa u Subotici i Novom Sadu.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž.V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima