„Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke“ predstavljen u Subotici

Objavljeno: 12.02.2012. Pregleda: 60

U subotičkom Gradskom muzeju 1. veljače 2012. predstavljen je Muzejsko dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba kao i njihovo reprezentativno izdanje - „Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke". Muzejsko dokumentacijski centar je središnja informacijsko - dokumentacijska i komunikacijska točka hrvatske muzejske mreže, osnovana 1955. godine.

Spomenuti „Vodič", kojega su objavili prošle godine, na jednom mjestu nudi najvažnije informacije o muzejima i zbirkama u Hrvatskoj. U toj je publikaciji predstavljeno tristotinjak muzeja, zbirki, stalnih izložbi i crkvenih zbirki, podijeljenih prema regijama zbog lakšeg snalaženja, navela je urednica „Vodiča" i ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga.

„Riječ je o fundusu od gotovo sedam milijuna predmeta koji se nalaze u zbirkama arheoloških, etnografskih, povijesnih, tehničkih i umjetničkih muzeja. Oni su manjim dijelom izloženi u stalnim postavima i na prigodnim, povremenim i tematskim izložbama. Prikupljena građa odražava naš kulturni, nacionalni i civilizacijski identitet i dio je korpusa europske kulturne baštine", rekla je Višnja Zgaga.

predstavljanje vodica muzeja hr-suUnatoč velikim štetama nastalim tijekom Domovinskog rata, hrvatska je muzeologija uspjela razviti i unaprijediti svoju djelatnost.

„Stalni su muzejski postavi obogaćeni novim prezentacijskim oblicima, suvremenim temama, modernim dizajnom, snažnom i raznovrsnom izdavačkom aktivnošću te primjenom novih informacijskih tehnologija. Ovakva djelovanja muzejske struke povećala su atraktivnost muzejskih prezentacija, što je pridonijelo i većoj posjećenosti muzeja", rekla je Zgaga dodavši kako je „Vodič" postao nezaobilazno pomagalo u istraživanju hrvatskog nasljeđa i suvremenog stvaralaštva, posebice u području kulturnog turizma.

Uz tekst o svakom muzeju, u Vodiču su teme popraćene ilustrativnim simbolima i pregledno su prikazane korisne informacije, poput adresa, radnog vremena, kontakta, web adresa, cijena ulaznica, uputa za dolazak i linija javnog prijevoza do lokacije, mogućnost pristupa invalidima, stručna vodstva i tomu slično. Posebnost je da se, uz odgovarajuću aplikaciju, može fotografiranjem naslovne stranice „Vodič"a mobitelom izravno pristupiti internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra i tamo dobiti najsvježije informacije koje zanimaju posjetitelje muzeja.

Nazočni su imali prilike pogledati i film o hrvatskim muzejima i zbirkama.

Na predstavljanju MDC-a u Subotici, bili su nazočni i članovi zajednice muzealaca u Srbiji, među ostalim, i predsjednik Muzejskog društva Srbije Čedomir Janičić.

Ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga je ovom prigodom posjetila i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, gdje je s djelatnicima te ustanove razgovarala o mogućim oblicim potpore zaštiti kulturne baštine Hrvata u Vojvodini.

„Naglašena je potreba popisa materijalne i nematerijalne kulturne baštine koja pripada hrvatskoj zajednici, što dosad nije učinila nijedna institucija osnovana od strane države Srbije", kaže za HR ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.

„Izrazili smo spremnost da uđemo u taj proces po sličnom modelu kako je to učinila Republika Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Istaknuli smo da tu, osim od ove države i strukovnih institucija, očekujemo pomoć ustanova u Hrvatskoj. U tom smislu, najavili smo daljnju komunikaciju i vrlo brzo preciziranje naših potreba, te očekujemo da će struka u Hrvatskoj, u domeni svojih mogućnosti, odrediti osobe i ustanove koje će biti uključene u osmišljavanje i realizaciju popisa kulturne baštine Hrvata u Vojvodini", kaže Žigmanov.

Predstavljanje „Vodiča kroz hrvatske muzeje i zbirke" održano je u organizaciji Gradskog muzeja Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Tekst: Davor Bašić Palković i Siniša Jurić
Fotografije: Hrvatska riječ

Najave i kalendar

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima