Mala škola tambure u Monoštoru

Objavljeno: 03.08.2021. Pregleda: 26

škola tambureUčionica i bučna djeca koja očekuju početak još jednog školskog sata. Naizgled običnog, a ipak drugačijeg. Drugačijeg, jer učionica nije u školi već na pozornici doma kulture. Drugačijeg, jer uz njih i nastavnicu na ovom satu bit će i roditelji, bake, drugari. Tako bi se mogao opisati početak javnog sata monoštorskih mališana koji su prošle školske godine pohađali malu školu tambure. Od listopada vrijedno su učili i vježbali sa svojim profesoricama Marinom Kovač i Milicom Lerić.

Ni to ne u školi već u prostoru doma kulture. Ali ni to nije bila zapreka da uspješno svladaju i teorijski i praktični dio i uz nekoliko naučenih pjesama skladaju i svoje. Sve to, kao da im je nastup na pozornici uobičajena stvar, pokazali su na javnom satu. A prije toga već su razbili onu prvu tremu javnog nastupa sudjelujući u nekoliko programa priređenih u Somboru i Monoštoru.
Mala škola tambure krenula je sa sedmero mališana, a na javnom satu s tamburom u rukama bilo ih je 12. Svi odlučni: nastavit će i naredne školske godine. 
„Za ovaj koncert skladala sam svoju pjesmu Ti si moj drugar, znaj. Jednostavno, svirala sam i sama mi je melodija došla", kaže Vanja Zetović. 
„Vidjela sam u Hrcku sliku mojih drugara iz škole tambure i činilo mi  se zanimljivim, pa sam se i ja prijavila. Nastavit ću i naredne godine", kaže Ivana Buzadžić.
Ništa manje oduševljen od svojih đaka nije bila ni profesorica Milica Lerić, koja je s njima radila od početka kalendarske godine. 
„Intenzivno smo se za ovaj nastup pripremali tjedan dana. Zajedno smo lijepili plakate po selu, radovali su se kada bi vidjeli da netko čita te plakate uz komentar: svi će doći da nas gledaju. Ta njihova volja potaknula je i mene i tako je nastala ideja da pokažemo jedan naš sat tambure. On je pun različitih raspoloženja, emocija, družimo se, igramo, učimo", kaže Milica.
Kako bi škola tambure u Monoštoru zaživjela, pomogli su Hrvatsko nacionalno vijeće i Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama i prof. Vojislav Temunović. 
Mala škola tambure zamišljena je kao istureni odjel Muzičke škole Petar Konjović iz Sombora na hrvatskom jeziku, ali se to ipak nije dogodilo prošle školske godine. 
„Sada su ispunjeni uvjeti i za nastavnika solfeđa i tambure koji ima položen lektorat za hrvatski jezik. Ispunjeni su i prostorni uvjeti i nastava će se održavati u Osnovnoj školi 22. oktobar u Monoštoru. Učionica je opremljena, još nedostaje klavinova, koja će također biti nabavljena i ja mislim da nema prepreke da ovi mališani pored toga što sviraju tamburu dobiju, za šest godina i diplomu glazbene škole iz Sombora o završenoj nižoj glazbenoj školi", kazala je članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal, koja je uz  asistenticu pri obrazovanju HNV-a Natašu Stipančević prisustvovala javnom satu monoštorskih tamburaša. Na kraju koncerta Nataša Stipančević je uručila djeci pohvalnice. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Opći tekstovi

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima