XII. „Gupčev bal” u Tavankutu

Objavljeno: 05.03.2020. Pregleda: 22

gupcev bal XIIHKPD Matija Gubec iz Tavankuta u subotu je, 8. veljače 2020. godine organiziralo XII. Gupčev bal. Prilika je to da se okupe i zajedno provesele svi oni koji su radili na realizaciji brojnih projekata te udruge u prethodnoj godini, ali i da se privuče pozitivna energija za ono što dolazi u tekućoj. Također i da se okupe i provesele svi oni koji prate i podržavaju rad Gupca. Tavankućani Gupčev bal organiziraju povodom dana Seljačke bune, koju je predvodio Matija Gubec u stubičkom kraju 9. veljače 1573. godine. Taj dan i lokalna Osnovna škola Matija Gubec obilježava kao Dan škole. Ove godine bal je organiziran u obnovljenom mjesnom Domu kulture koji se nije koristio više od desetljeća. 

Goste i uzvanike je na početku večeri pozdravio predsjednik Društva Ladislav Suknović. Među ostalim, balu su nazočili predstavnici Zagrebačke županije, HNV-a, DSHV-a, Savjeta MZ Tavankut te hrvatskih udruga. Za dobru zabavu gostiju pobrinuli su se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Samobora.    
Dan ranije u obnovljenom Domu kulture održana je proslava Dana OŠ Matija Gubec. Organiziranje prvih manifestacija u ovom objektu prokomentirao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov: „Potreba da se obnovi Dom kulture u Tavankutu postoji više od 10 godina. Kako za taj veliki problem nikoga nije bilo briga u lokalnoj samoupravi, inicijativu sam predložio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku prije dvije godine – 20. veljače 2018. u Beogradu. Tada je dogovorena, među ostalim, i obnova Doma kulture, što je na naše veliko zadovoljstvo učinjeno. Isti smo čin u javnosti i pohvalili na način da smo predsjednika Aleksandra Vučića imenovali kao „vjerodostojnu, angažiranu i odgovornu osobu u rješavanju naših zahtjeva”, no isto smo tako ukazali na nedopustivo manipuliranje u upravljanju i korištenju Doma od predstavnika mjesnih i lokalnih vlasti. Ističem da je riječ o onima koji su s ruiniranim i nefunkcionalnim tavankutskim Domom kulture bili zadovoljni i pomireni. Nadamo se da će konačno davanje odobrenja za korištenje Doma kulture u Tavankutu za kulturne potrebe mještana od strane MZ-a biti ona i onakva praksa koja će se ubuduće odvijati po automatizmu”. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)

Opći tekstovi

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima