1000-ta fotografija u topoteci „Baština Hrvata u Srbiji"

Objavljeno: 05.05.2021. Pregleda: 36

1000 fotka topotekaKrajem ožujka, nakon nešto više od godine dana postojanja, topoteka Baština Hrvata u Srbiji zabilježila je 1000 elemenata, objavio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji vodi reallizaciju tog projekta virtualne arhivske zbirke. Kako se navodi, ovo je rezultat kontinuiranog rada na prikupljanju materijala o bogatoj baštini Hrvata u Srbiji, kojem se pristupilo planski i suradnički sa stanovništvom i kolekcionarima. 

Obrađeno i objavljeno

Topoteka je platforma ICARUS centra, a može se naći na internetskoj adresi https://hrvatisrbija.topoteka.net/. Otvorena je krajem 2019. godine kao dvadeseta u hrvatskom području, a prva u Srbiji i plod je iznimne suradnje ZKVH-a s Icarusom Hrvatska i predsjednicom Vlatkom Lemić. Nakon edukacije, upoznavanja s ovom virtualnom zbirkom i njezinim alatima, administrator topoteke Josip Bako predstavio je topoteku u više mjesta u kojima žive bunjevački i šokački Hrvati (Subotica s okolicom, Sombor s okolicom, općina Bač i Apatin) te ih pozvao na suradnju. Prikupljen je veliki broj fotografija, potvrda, pisama, razglednica, i drugog gradiva koji je skeniran, obrađen i objavljen u virtualnom albumu. Iako je zastupljen veliki broj mjesta, materijal će se, kako navode iz ZKVH-a, i dalje prikupljati i objavljivati i iz već postojećih „toponima", ali će fokus u ovoj godini biti na mjestima koja do sada nisu prikazana. Svi zainteresirani ljubitelji kulturne povijesti mogu saznati brojne priče o fotografijama, dokumentima – o tome što se nalazi na njima, kada i gdje su snimljene, tko je vlasnik, a moći će ih naći na vremenskoj crti i na satelitskoj mapi. 
Projekt topoteke se realizira uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 

Predstavljanje na Danima ICARUS-a

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji predstavljena je na 6. danima ICARUS-a u Hrvatskoj, pod nazivom Archive – borders, identities, reflections koji su održani virtualno, 25. i 26. ožujka 2021. godine. Na međunarodnoj konferenciji predstavljeno je sedamdesetak izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku, a priređena je i APE Radionicapogled prema pripremi podataka
Na temu Baština Hrvata u Srbiji  – markeri etnokulturnog identiteta govorila je djelatnica ZKVH-a Katarina Čeliković predstavljajući sadržaj, ciljeve i rezultate ove virtualne arhivske zbirke. 
„Cilj nam je digitalizacijom građu o kulturno-povijesnoj tematici staviti u funkciju očuvanja kulturne baštine i njene popularizacije. Topoteka predstavlja prošlo i suvremeno stanje tradicije, obnovljene tradicije kao značajne markere etnokulturnog identiteta Hrvata u Srbiji", rekla je Katarina Čeliković.
Sudionici međunarodne konferencije predstavili su suvremene trendove i aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti pisane baštine, razvoju i promociji kulturnih i znanstvenih mreža te tekuće arhivske i baštinske projekte i programe diljem Europe, s naglaskom na iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka na ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodnu praksu i stručna događanja. 
Ovo međunarodno okupljanje organizirali su Icarus Hrvatska, Filozofski fakultet u Rijeci, konzorcij ICARUS (International Center for Archival Reaserch) s drugim partnerima. 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima