Virtualne uskrsne izložbe hrvatskih udruga

Objavljeno: 05.05.2021. Pregleda: 37

jaja sarenaZbog epidemiološke situacije pojedini kulturni događaji izostaju ili se sele u online prostor. Kako i ovogodišnji Uskrs dočekujemo u sjeni koronavirusa, u online prostor preselile su se tako i uskrsne izložbe hrvatskih udruga: HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice, Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina te HKPD-a Matija Gubec i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta. 

HKC Bunjevačko kolo priredilo je uskrsnu izložbu pisanica koja se može pogledati na Facebook profilu udruge. Na fotografijama možete vidjeti pisanice rađene različitim tehnikama, od tradicionalnih do suvremenijih: u tehnici slame (Biserka Horvacki), dekupaž uz crtanje akrilnim bojama (Jasnine maštarije), bušene/šlingovane pisanice (Vedrana Cvijin) kao i dekoracije (Marija Kovač). 
Marija Kovač kaže kako je u svojim dekoracijama pokušala objediniti staro i moderno, što nastoji činiti i u svojem primarnom pozivu modne dizajnerice. 
„Ovo su mi prve dekoracije koje javno prikazujem i drago mi je da su reakcije dobre. Pisanice u radovima nisam ja izradila, samo okolnu dekoraciju. Inspiracije ima svugdje, koristim predmete i materijale koji su dostupni u našem okruženju", kaže Kovač. 
Uskrsna izložba Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina u formatu videa može se pogledati na Facebook stranici udruge i Youtube kanalu Zorana Milojevića. Predstavljen je veliki broj prigodnih rukotvorina u različlitim tehnikama, a dominira vez, i to na jajetu. 
„Trudili smo se proteklih mjeseci da korona ne uništi naše kreativne ambicije i pozitivan duh. Ostali smo sve vrijeme aktivni, u stalnoj komunikaciji i povezanosti. Iskušenju izvana koje nas je sve snašlo opiremo se onim što njegujemo sada već četiri godine – kreativnim radom. Izložbom želimo poslati poruku da je usprkos vanjskim ograničenjima Uskrs ostao blagdan koji donosi radost ako ga u srcu nosimo, ako smo u stanju nametnute loše okolnosti iskoristiti kao priliku da se zagledamo u sebe, da otkrivamo svoje nove mogućnosti ne samo kad je u pitanju kreativnost već i mogućnost da više činimo dobro i više volimo", kaže voditeljica Fischerove Kreativne sekcije Veronika Živanović.
Pojedinci koji to budu željeli mogu pogledati radove u prostoru Čitaonice uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera. 
HKPD-a Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta tradicionalno priređuju uskršnju izložbu pisanica i rukotvorina, koja se ove godine može pogledati na Facebook stranicama obiju udruga. Ove godine predstavljeni su radovi dvadesetak slamarki. 

Izvor: Hrvatska riječ (S. D. / D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima