28. saziv likovne kolonije Bunarić u Subotici

Objavljeno: 16.08.2024. Pregleda: 19

U sklopu programa Dužijance, u Subotici se već dugi niz godina održava i Međunarodna likovna kolonija Bunarić čiji je ovogodišnji, 28. saziv, održan od 1. do 3. kolovoza 2024. godine u prostorijama organizatora, HKC-a Bunjevačko kolo. Ove je godine sudjelovalo 18 slikara iz Srbije, Hrvatske i Mađarske uz koje su po običaju stvarali i članovi domaćeg Likovnog odjela HKC-a.

Novi i stari sudionici

Kao rezultat trodnevnoga rada nastalo je više od 60 slika koje će obogatiti fundus Centra.
‚‚Tema je slobodna a pristupi i tehnike su raznoliki. Sudionici su bili raspoloženi i motivirani za rad. Uspijevamo animirati slikare koji su akademskog zvanja ili vrlo visokog amaterskog umijeća tako da imamo radove izuzetno visoke kvalitete. Sudionici su bili s različitih strana, svi imaju neki svoj pristup i to je, po meni, posebna čar ovakvih skupova. Kolonija je i ove godine imala međunarodni karakter, sudionike iz triju država i različitih gradova – Osijeka, Zagreba, Splita, Beograda, Pančeva, Kikinde, Kruševca, Novog Sada, Sombora, Bačke Topole... Uz njih stvaraju i članovi našeg Likovnog odjela. Sudionici nam se vrlo rado vraćaju, što nas raduje, i mnogi drugi žele sudjelovati, čemu pridonosi i duga tradicija kolonije a smatramo da smo organizaciju uspjeli podići na dosta visok nivo", navodi Josipa Križanović iz Likovnog odjela HKC-a.

Različite tehnike

Iz udruge likovnih umjetnika Fortuna art iz Hrvatske na koloniji je sudjelovalo troje umjetnika a jedna od njih je Karolina Bartulović iz Zagreba:
‚‚Ovdje smo prvi puta. Ja radim dosta u tehnici akrila ali i starojajčanu tehniku ikona, ali to je duži proces te to ovdje nisam radila. Glede motiva nisam previše ograničena, volim pejzaže, morske motive. Dolazeći ovdje vidjeli smo ovu prekrasnu ravnicu te je i to jedan od motiva. Na kolonijama je važno i susretanje i povezivanje s kolegama".
Snježana Novotny iz Kneginca pokraj Varaždina stvarala je u različitim, rjeđim tehnikama.
‚‚Radim u kombiniranoj tehnici na bazi akrilnog prelijevanja, volim kombinirati materijale. Jedna slika je morski val gdje sam kao materijal koristila i šljunak a druga je aleja s drvoredima, budući da je Subotica grad drveća. Slikam i u arhaičnoj tehnici vinorela, s crnim vinom. Vremenom takva slika zbog oksidacije mijenja svoje boje. Na ovoj koloniji upoznala sam slikare iz regije, stigli smo i malo razgledati prekrasnu Suboticu", kaže ona.

Stvarati iz duše

Sudjelovalo je i dvoje slikara koji su predstavnici tzv. kovačičke naive. Jedna od njih Zuzana Veresky kaže kako je ova škola prepoznata diljem svijeta i nalazi se na listi nematerijalne kulturne baštine Srbije.
‚‚Na ovoj koloniji sam drugi puta, domaćini su odlični, dopada mi se i Subotica. Trudimo se dati svoj doprinos koloniji, razmjenjujemo iskustva s kolegama. Radim akrilik na platnu, podloga je kao zid tradicijski rađen ‘valjkom’ a na to slikam pecaru rakije, kojih je danas u selima sve manje. Saomuka sam slikarica, slikam od malena. Izlagala sam na pet kontinenata", kaže ona.
Akademska slikarica Snježana Vlatković iz Beograda također je prvi put sudjelovala na koloniji HKC-a:
‚‚Kolonije su jedan od načina da uspostavite nove kontakte, upoznate nove ljude, vidite nova mjesta. Ima dosta entuzijazma među sudionicama, bez obzira je li umjetnik profesionalac ili amater, bitno je da stvara iz duše. Uglavnom radim ulja na platnu ali ovdje radim akril zbog vremenskog ograničenja kolonije. Radim pejzaže, često sudjelujem na kolonijama i koristim motive iz mjesta gdje sam. Ova kolonija ima dugu tradiciju, što je uspjeh, domaćini su odlični".

Izložba s lanjskog saziva

U četvrtak, 1. kolovoza, otvorena je izložba radova nastalih na prošlogodišnjem, 27. sazivu kolonije Bunarić. Postav čini 46 slika različitih motiva, tema i tehnika u kojima su nastajale, s tim da dominiraju vojvođanski motivi i pejzaži. Na otvorenju su govorili slikar Sándor Kerekes i predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin.
Kerekes je autor teksta u katalogu izložbe, u kojem se dotaknuo tema osamljenosti stvaralačkog čina ali i komunikacije umjetnika s potencijalnom publikom.
‚‚Veze koje stvarate svojim radom možda nisu uvijek trenutne ili vidljive, ali su neizbježne. U svijetu koji je povezan zajedničkim interesima i strastima, vaša posvećenost će privući ljude k vama. Ovi nepoznati prijatelji mogu doći u obliku suradnika, pristalica ili čak onih koji pronalaze utjehu i inspiraciju u onome što radite. Raditi svoj posao zaista znači posvetiti se autentičnosti … Također, važno je priznati da putovanje savjesnog rada može biti sama nagrada. Njeguje unutrašnju snagu, otpornost i osjećaj svrhe", naveo je Kerekes.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima