Dužijanca u Đurđinu

Objavljeno: 16.08.2024. Pregleda: 13

Euharistijskim slavljem u mjesnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Đurđinu, u nedjelju, 4. kolovoza 2024. godine proslavljena je Dužijanca u Đurđinu, a navečer je, prije Bandašicinog kola, održana akademija Rič pod đermom koju organizira župa s Hrvatskim kulturno-prosvjetnim društvom Đurđin.

Misno slavlje

Nositelji ove žetvene svečanosti Hrvata Bunjevaca bili su bandaš Mladen Bako i bandašica Josipa Dulić u pratnji malih bandaša – Filipa Vukova i Milice Budanović. Misu je predvodio vlč. Stjepan Matezović iz Đakova uz koncelebraciju župnika preč. Daniela Katačića, vlč. Franje Ivankovića i predsjednika UBH Dužijanca mons. Andrije Anišića.
Propovijedajući, vlč. Matezović rekao je kako je dužijanca znak istine koju nam Isus svjedoči kroz vjekove govoreći: ‚‚Tko dolazi k meni neće ogladnjeti, tko vjeruje u mene, neće ožednjeti."
‚‚Ne tek znak, ne tek običaj, nego svjedočanstvo vjere: mi smo narod Božji koji ne živi zastrtog srca. Mi smo narod Božji koji nije zarobljen u svoje želje i željice, nego koji vjeruje u onoga kojega je sam Bog poslao i koji je puno veći od naših ljudskih ispraznih želja", rekao je vlč. Matezović te poručio prisutnima da budu hrabri biti drukčiji, biti vjernici.
‚‚Zato danas kada nam se daje Kruh života, naš Isus, ne bojmo se ponovno odlučiti predati Njemu svim srcem, svom dušom, svim pouzdanjem, svim svojim životom", naveo je propovjednik.
Dužijancu su pripremali mnogi župljani danima prije, a župnik je u svojim zahvalama posebno istaknuo slamarku Mariju Vidaković koja je i ove godine izradila sliku od slame što su nosili bandaš i bandašica te njihove perlice od slame.
Na koncu mise, kako to bude svake godine na đurđinskoj Dužijanci, svirana je himna Lijepa naša.
Dužijancu su uzveličali brojni mladi obučeni u bunjevačku narodnu nošnju, a među gostima je bio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

Rič pod đermom

Ovogodišnja Rič pod đermom bila je posvećena sjećanju na Đurđinčanku Vericu Dulić – vjeroučiteljicu, pjesnikinju i kulturnu djelatnicu koja je ovozemaljski život napustila prošle godine.
O životu, pastoralnom i kulturno-društvenom radu Verice Dulić govorio je župnik preč. Daniel Katačić.
‚‚Pokojna vjeroučiteljica svoju ljubav prema Djetetu Isusu (čiju je pobožnost zasnovala u našoj župi) i ocu Gerardu trudila se prenijeti i na djecu koja su joj bila povjerena. Ljubav koju je imala prema njima učinila ju je duhovnom majkom brojnih generacija malih Gerardića kojima je uvijek rado govorila o ocu Gerardu, dok joj je odvesti vjeroučenike pod Gerardov križ na mjestu njegova rođenja pričinjavalo veliku radost. I par mjeseci prije smrti učinila je isto kada smo zajedno s djecom na traktoru otišli do mjesta Gerardova rođenja, tamo molili, pjevali i zajedno se družili. Također je godinama vrlo rado pripravljala vjeroučenike za sudjelovanje na natječajima povodom proslave Gerardova u Somboru. Zanimljivo je i to da je i posljednja aktivnost koju je organizirala s vjeroučenicima upravo Malo Gerardovo 2023., svega nekoliko tjedana prije njezine smrti", govorio je župnik.
Podsjetio je on i kako bez Veričinog truda i zalaganja u župi nije prošao niti jedan igrokaz ili recital te da je od samog osnutka HKPD-a Đurđin 2002. bila njegov najaktivniji član. Kao voditeljica literarno-dramske sekcije Društva pripremala je generacije i generacije djece za priredbe preko prigodnih recitacija, pjesmica i skečeva.
‚‚U župi sv. Josipa Radnika pokojna Verica ostavila je neizbrisiv trag u srcima brojne generacije djece koje je poučavala u vjeri, ali i u srcima svih župljana jer je bez njenog nesebičnog truda bio nezamisliv bilo koji pastoralni događaj u župi", rekao je preč. Katačić.
Prof. književnosti Nevena Baštovanović dala je osvrt na Veričinu poeziju, a najmlađi članovi HKPD-a Đurđin uz pratnju tamburaša program su uzveličali pjevajući prikladne pjesme među kojima je bila i Veričina Prelo na salašu. Tijekom večeri čitane su i njezine pjesme objavljivane u Subotičkoj Danici, Zvoniku, Glasilu o. Gerarda i zbirkama pjesama Lire naive u izdanju Hrvatske čitaonice.
‚‚Veričino pjesništvo nije bilo pretenciozno i ambiciozno razvijano u poetiku. Ono je samo jedan, ali iznimno sjajan kamenčić u mozaiku njezina života i doprinosa pluralnosti i kvaliteti života naše zajednici. Svojevrsni je to dokaz da se kroz život ne bi smjelo ići oporo, bezosjećajno, površno jer je to siromaštvo – umjetnost senzibilizira i profilira našu dušu za dobro i lijepo. Veoma često je sudjelovala u natjecanju za Nalipču preljsku pismu, osvojivši drugo mjesto na Velikom prelu 2016. s Pismom u boji te prvo mjesto na Velikom prelu 2023. godine s pjesmom Bujica života", rekla je Baštovanović.
Istaknula je ona kako Veričine književne riječi odišu humanističkim, altruističkim, domoljubnim i kršćanskim vrijednostima te da, iako sada stanuje u Gospodinovim dvorima, dubok trag koji je ostavila u hrvatskoj zajednici predanošću i marljivim radom ostaje.

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Marijom Brzić i Darkom Baštovanovićem
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima