31. Festival europskog filma Palić

Objavljeno: 09.08.2024. Pregleda: 19

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg 31. Festivala europskog filma Palić, koji je održan od 20. do 26. srpnja 2024. godine, domaće je ostvarenje 78 dana redateljice Emilije Gašić. Žiri je u svom obrazloženju naveo kako je ovo film koji vas vraća u ono ljeto djetinjstva koje je bilo i lijepo i bolno.
‚‚U ovoj priči globalna politika ima veliki utjecaj na život tri sestre koje se moraju izboriti s odsustvom oca i svjetskom politikom koja se obrušava na njih. Nevjerojatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran, ovaj film će vas dirnuti svojim humorom, tjerajući vas da se smijete i plačete u isto vrijeme", navodi se.
Redatelj Rúnar Rúnarsson dobitnik je nagrade Palićki toranj za najbolju režiju za film Kad svane dan. Kako stoji u obrazloženju žirija, nagrada pripada ‚‚filmu koji nas je impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi". Žiri je dodao da je ovo ‚‚veoma intiman film koji na nježan i dirljiv način prikazuje gubitak ljubavi. S velikom preciznošću i minimalističkim stilom, režija vas ostavlja bez daha".
Specijalno priznanje u ovom programu žiri je dodijelio filmu Čovjek magnet Gusta van den Berghea.
Za najbolji film u natjecateljskom programu Paralele i sudari odabrano je ostvarenje Panoptikon u režiji Georgea Sikharulidzea. Kako navodi žiri, u pitanju je moćan debitantski film o odrastanju koji istražuje samootkrivanje brzim tempom. ‚‚Film o seksualnosti i društveno-političkim i vjerskim pitanjima koja glavnog junaka vode u svijet odraslih", stoji u obrazloženju.
Nagrada FIPRESCI za najbolji film Glavnog natjecateljskog programa dodijeljena je ostvarenju Djevojka s iglom redatelja Magnusa von Horna. Žiri je ocijenio da redatelj ‚‚veoma estetski, u crno-bijeloj tehnici, prikazuje mrak društva u kojem ženama nije bilo dozvoljeno da odlučuju o svom tijelu".
Gorki List nagrada publike ovogodišnjeg 31. Festivala europskog filma Palić dodijeljena je filmu 78 dana Emilije Gašić.
Festival europskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica, Europska unija kroz program Kreativna Europa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
  • Sastali se alasi i bećari
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima