Kratki poetski video spotovi udruge Hrvatski Majur

Objavljeno: 09.08.2024. Pregleda: 23

Uz podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, udruga Hrvatski Majur napravila je seriju kratkih video snimki na kojima se recitiraju pjesme koje su vezane za Hrvate sa sjevera Bačke.
Zastupljeni su sljedeći pjesnici i pjesme: Blaženka Rudić – Povratak iskonu, Vojislav Sekelj – Bunjevački salaš i Put šinšoka i Milovan Miković – Saranio bi je ko caricu. Recitatori na videouradcima su Josipa Dulić i Ninoslav Radak.
‚‚Ideja za stvaranje ovoga projekta rodila se sasvim slučajno u razgovoru unutar udruge te smo tada zaključili važnost čuvanja dijalekta bunjevačkih Hrvata. Želja nam je ovim videouradcima potaknuti kako mlade tako i stare da čuvaju našu ‘lipu rič’ tj. ikavicu, naše običaje i sve ono što karekterizira naš narod na ovim prostorima. Bilo je teško odabrati koje četiri pjesme tribaju ući u ovaj ciklus audio-video zapisa, ali smo se opredijelili da to budu pjesme koje nas sve dotiču, pjesme o nestajanju i gubljenju ikavice koja polako izumire. Bilo je također važno da prikažemo naš dijalekt hrvatskog jezika na kom su se stvarala i stvaraju ozbiljna književna djela. Potrudili smo se pronaći lijepe prizore poput pejzaža Hrvatskog Majura, napuštenog salaša na majuru, đurđinskih polja i đerma, tavankutske pruge, naših crkava i križeva krajputaša«, kaže predsjednik udruge Hrvatski Majur Ninoslav Radak.

Izvor: Hrvatska riječ


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Mirisi iz bakinog kuvara
  • Proslava 8. godišnjice Hrvatske čitaonice Fischer
  • Večer s geologom Ivanom Dulićem
  • Izložba fotografija o Hrvatima u Boki - Starčevo
  • Sastali se alasi i bećari
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima