70. obljetnica smrti poznatog političara bačkih Hrvata

Objavljeno: 13.04.2021. Pregleda: 65

idoU povodu 70. obljetnice smrti političkog prvaka bačkih Hrvata između dva svjetska Josipa Vukovića Đide (1890. – 1951.) predstavnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, HKPD-a Matija Gubec i UBH-a Dužijanca posjetili su 4. ožujka 2021. godine grob ovog velikana na Bajskom groblju u Subotici i položili vijenac, objavio je DSHV. 

Rodom iz Gornjeg Tavankuta, Josip Vuković Đido je ostavio veliki trag u kolektivnom sjećanju, kako svojih suzavičajnika tako i svih bačkih Hrvata. Sudjelovao je u gotovo svim političkim gibanjima u predratnom i međuratnom razdoblju (1918. – 1941.), zastupajući predano i požrtvovno interese svoga naroda. Odlučno se protivio njegovoj asimilaciji i društvenoj marginalizaciji. Sudjelovao je na Versailleskoj mirovnoj konferenciji u svojstvu svjedoka i kao takav pridonio pripajanju Bačke Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. 
Zbog svojih stavova, koji nisu bili po volji lokalnih i inih moćnika, morao se često braniti na sudu. U fokusu svojih političkih zalaganja imao je interese i potrebe nižih i srednjih zemljoposjednika te općenito širokih slojeva bačkih Hrvata i kao takav ostao uzor mnogim političkim prvacima ovdašnjih Hrvata. Bio je istaknuti član Bunjevačko-šokačke stranke i Hrvatske seljačke stranke. Biran je 1935. za narodnog zastupnika, a 1939. za senatora Banovine Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima