84. „Veliko bunjevačko-šokačko prelo“ u Somboru

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 39

84. veliko prelo u somboru sl.1Kada neka manifestacija traje pune 84 godine, kakvo je Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru, onda to izaziva itekako poštovanje prema svim generacijama koje su usprkos okolnostima koje nisu uvijek išle na ruku Hrvatima, uspjele očuvati generacijsko zajedništvo hrvatskih obitelji. Prelo jest obiteljsko okupljanje i dvadesetak obitelji koje su mu i ove godine nazočile vjerni su čuvari naslijeđa svojih djedova.

„Večeras je ovdje oko 300 gostiju“, kaže Mata Matarić, predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor koje je organiziralo 84. Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru. „Pamtim svoje prvo prelo, bilo je to 1962. godine. Tako to daleko sada izgleda, a ono što mi je ostalo u sjećanju je jedna komična situacija. Svojim gumbom zakačio sam se za rojtu na maminoj marami i ona me je tako zakačenog vukla skoro do bine. Uvijek kada se sjetim toga nasmijem se, ali to je moje najupečatljivije sjećanje na prvo prelo. Davno je bila ta 1962. godina, pa me raduje što ovdje večeras vidim neke nove klince. Vremena su sada drugačija i nisu došli u pratnji svojih roditelja, ali što je najvažnije – došli su. Imamo svoje korijene, imamo razgranato stablo i možda nam jedino nedostaje još malo lišća na tom stablu. Razumijete što sam htio reći.“

Tambure do jutra84. veliko prelo u somboru sl.2

A prelo k‘o svako prelo. Vrijeme druženja, divana, pjesme i plesa. Nije toga manjkalo ni ove godine. Prvo onog službenog nastupa Nazorovih folkloraca, tamburaša i pjevača na pozornici Hrvatskog doma. A onda su se instrumenata latili članovi Tamburaškog sastava Ravnica iz Subotice. Već dobri znanci na prelu, te iznenađenja nije bilo, pa tko je imao snage i volje mogao se veseliti skoro do jutra. Oni sretnije ruke vratili su se kući s ponekim poklonom. Ne, nisu ga posjetiteljima dijelili domaćini tek tako, već su se te nagrade osvajale na tomboli. Tek toliko da večer dobije i draž neizvjesnosti.

Dobri duh Neretve

Ovogodišnje prelo bilo je prigoda da se ponovno govori o Nazorovim veslačima Salašarima somborskim, jer ni manje ni više u posjet im je došao predsjednik Udruge lađara iz Metkovića Dalibor Obradović. Gesta je to kojom ova lađarska udruga pokazuje koliko su im dragi i značajni gosti iz bačke ravnice.
„Dobri duh Udruge lađara Neretve i Maratona lađa su Salašari somborski. Do sada su bili sedam puta, a očekujemo ih i ove godine. Dva puta do sada osvojili su priznanje za fer plej sudionike Maratona, što jasno govori o kakvoj je momčadi riječ. Izdvajaju se entuzijazmom i željom da se na Neretvi bore za što bolji plasman. Na ovo prelo nismo došli samo da bismo bili viđeni već smo dogovorili i proširenje suradnje. To znači da će ove godine na Maratonu lađarica, koji se održava nekoliko dana prije neretvanskog maratona, sudjelovati i lađarice iz Sombora«, kazao je Obradović.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima