„Književno prelo“ u Subotici

Objavljeno: 09.03.2018. Pregleda: 52

knjizevno prelo sl.3Brojne su pokladne priredbe u vojvođanskih Hrvata no jedna od njih se posebno izdvaja. U pitanju je Književno prelo u Subotici u organizaciji Hrvatske čitaonice. To prelo, namjesto jela i pića, publici nudi „hranu za dušu“, odnosno program sačinjen od riječi/riči u različitih oblicima – književnom, uglazbljenom, dramatiziranom…
Književno prelo, ove godine dvanaesto po redu, okupilo u dvorani Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo u Subotici lijep broj sudionika (nekoliko desetaka, mahom djece i mladih), a tradicionalno već i posjetitelja. I ove godine priređen nam je žanrovski raznovrstan program, a tijekom sat i pol vremena njegova trajanja na pozornici su se smjenjivali recitatori, glazbenici, pučki pjesnici, glumci…

 

Knjige, glazba, poezija

Književno prelo je također prigoda podsjetiti se, kako putem programa, tako i kroz obraćanje predstavnika te udruge, na rad Hrvatske čitaonice u protekloj godini. U 2017. godini Čitaonica je napunila desetljeće i pol rada, a ta im je godina, po riječima predsjednice Udruge Bernadice Ivanković, bila uspješna. Uspješno su realizirali više manifestacija, među kojima se ističu Dani Balinta Vujkova, Lira naiva, Etnokamp…Hrvatska čitaonica se bavi i nakladništvom, a u 2017. objavila je tri knjige o kojima je, uz osvrt na knjišku produkciju ovdašnjih Hrvata u 2017. godini, govorila profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ana Gaković.
Večer je otvorio nastup zbora sačinjenog od polaznika Etnokampa Hrvatske čitaonice uz pratnju voditelja Nikole i Anite Bašić. Imali smo prigodu čuti i pučke pjesnike, sudionike pokrajinskog susreta Lira naiva – Vericu Dulić iz Đurđina i Silvestera Bašića iz Subotice. U glazbenom dijelu programa nastupili su vokalni solisti Ines Bajić i Luka Matatić u pratnji tamburaša Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice. Oni su izveli pjesme skladane na stihove Jakova Kopilovića i s. Blaženke Rudić. Narodnu pjesma U mog dike oči povelike izveo je trio učenica s odsjeka za tradicijsko pjevanje Muzičke škole u Subotici (Ines Bajić, Violeta Radić i Martina Čeliković), uz pratnju gajdaša Zdenka Ivankovića.

Omaž Jakovu Kopilovićuknjizevno prelo sl.2

Dio programa bio je posvećen subotičkom pjesniku Jakovu Kopiloviću (1918. – 1996.), a u povodu stote obljetnice njegova rođenja koja se obilježava ove godine. Kako je istaknuto ovom prigodom „kao narod koji čuva sjećanje na svoje velikane, imamo pravo biti ponosni na velikog pjesnika“. Kopilović je svoju bogatu rukopisnu i književnu zaostavštinu ostavio Bunjevačko-šokačkoj knjižnici Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović iz Subotice.

Njemu u čast priređen je recital sačinjen od njegovih stihova. Po riječima Katarine Čeliković, autorice recitala i počasne predsjednice Hrvatske čitaonice, u recitalu je na poetski način prikazano „kako Jakov pjeva i kako ga mi čujemo“.
U recitalu su sudjelovali mladi recitatori: Petar, Ivan i Pavao Huska, Fabijan i Borna Dulić, Claudia Karan, Ana, Marjan i Mila Rukavina, Martina Čeliković, Mila Kujundžić, Luka Ješić i Davorin Horvacki. Prije nego li je postao profesor, te obnašao dužnosti ravnatelja jedne osnovne škole i Gradske knjižnice u Subotici, Kopilović je radio razne poslove, a među ostalim bio je i kondukter u subotičkom tramvaju. Stoga je naslov recitala glasio Subotički tramvaj.

knjizevno prelo sl.1Gostujuća predstava

Običaj je da se Književno prelo završi kazališnom predstavom, a tako je bilo i ove godine. Kako Hrvatska čitaonica već godinama dobro surađuje s Gradom Osijekom, na poziv subotičke udruge na prošlotjednom prelu gostovali su studenti Umjetničke akademije u Osijeku. Preciznije, studenti 2. godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva pod mentorstvom izv. prof. art. Roberta Raponje, izv. prof. art. Tatjane Bertok Zupković i asistentice Katice Šubarić, koji su izveli scensku igru Skriveno u oku rađenu po motivima istoimene zbirke kratkih priča i poetskih eseja osječke književnice Helene Sablić Tomić. Predstava, kao i knjiga, vodi nas na putovanje kroz gradove srednje Europe, uz autoričine intimističke zapise ali i intrigantne društvene komentare.
Ovogodišnjem Književnom prelu, među ostalim, nazočili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, hrvatskih institucija i ustanova u Srbiji, hrvatskih udruga i Katoličke Crkve.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima