88. Dužionica u Somboru

Objavljeno: 04.08.2022. Pregleda: 69

Od 1935. godine do danas. Toliko traje neprekinuta zahvala Bogu za bogat rod žita, uspješno obavljenu žetvu i novi kruh. Toliko traje ona javna zahvala, a ona u pobožnim obiteljima somborskih Hrvata i dulje od toga. Mnogo toga je danas drugačije. Žito s njiva skida se brže i lakše, čak i ako rod podbaci kruha će biti, ali jedno je ostalo isto: zahvala Bogu što je ratarima podario uvjete da sjeme bogato rodi i silosi budu puni. Hrvati u Somboru prvi puta Dužionicu su javno proslavili 1935. godine, godinu dana prije osnutka HKD-a Miroljub, danas HKUD Vladimir Nazor, pa je ovogodišnja Dužionica bila 88. 

Proslava je počela okupljanjem sudionika Dužionice u Hrvatskom domu. Ove godine u povorci u nošnjama su bili i članovi Šokačke grane iz Osijeka i KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede, te HBKUD-a Lemeš iz Lemeša. No, najznačajniju ulogu imali su Ivan i Ivana Vilim, bandaš i bandašica ovogodišnje Dužionice. 

„Završna sam godina na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu na smjeru medicinske rehabilitacije. Bavila sam se i sportom, konkretno biciklizmom i bila sam uspješna u tome. Uz sve to bila sam aktivna u raznim sekcijama i radionicama HKUD-a Vladimir Nazor. To što sam izabrana za bandašicu za mene je velika čast", kaže Ivana.
Njen brat Ivan učenik je Gimnazije na računarskom smjeru.

„Drago mi je da sam danas bandaš na Dužionici, a prije svega zbog svojih roditelja, kojima to čuvanje tradicije puno znači", kaže Ivan.
Svečana misa na kojoj je posvećen kruh od novog žita održana je u crkvi Presvetog Trojstva, a misu je predvodio vlč. Franjo Ivanković, župnik u Žedniku.
Bandašicino kolo odigrano je na Trgu sv. Trojstva, a povorka sudionika Dužionice prošla je centrom grada do Županije gdje je kruh od novog žita predan zamjenici gradonačelnika Ljiljani Tici.
„Od malenog zrna žita do kruha potrebno je mnogo vrijednih ruku ljudi koji se mole Bogu za sunce i za kišu, dobar urod kako bi žetva uspješno bila okončana, a godina rodna. S ponosom stojimo pred vama zadovoljni što kruh koji držimo u našim rukama možemo podijeliti s vama. Primite ovaj kruh kao simbol žetvenih svečanosti", kazala ja Ivana predajući zamjenici gradonačelnika kruh.

„Dužionica je jedno od obilježja Sombora i ponos je svih njegovih stanovnika. Naša pitoma vojvođanska polja koja krase klasja žita su simbol hleba, kruva i kruha, simbol i kruna zdravlja, mira i blagostanja", kazala je Tica, izrazivši nadu da će svaka naredna žetva biti uspješnija.
„Ponosan sam što pripadam generaciji koja čuva tradiciju dugu 88 godina. Nadamo se da će svi Somborci, koji su probali kruh, biti zdravi i da ćemo zajedno dočekati i narednu žetvu", poručio je predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić. 

Proslava je završena risarskim ručkom u Hrvatskom domu.
Uz sudionike u nošnjama iz Osijeka, Babine Grede i Lemeša, gosti Dužionice bili su i generalni konzul Generalnog konzulata RH u Subotici Velimir Pleša, dužnosnici Ministarstva i informiranja RS, općine Babina Greda, HNV-a i ZKVH-a, Hrvatske samouprave Gara i Grada Sombora.
Izvor: Hrvatska riječ Z. V.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima