88. Veliko bunjevačko-šokačko prelo u Somboru

Objavljeno: 11.03.2022. Pregleda: 50

Hrvatsko kulturno društvo Miroljub osnovano je 1936. godine i koncem ove godine bit će obilježeno 86 godina rada ove hrvatske udruge u Somboru. I prije formalnog registriranja udruge, što su pratila brojna zaprječivanja, organizirana su javna prela, pa je tako pred korizmu u HKUD-u Vladimir Nazor održano 88. Veliko bunjevačko-šokačko prelo. Kao i druga ovogodišnja prela i Nazorovo je, umjesto navečer, održano tijekom dana. Napravljena je još jedna iznimka i umjesto subote, što je bila tradicija desetljećima unatrag, prelo je održano u nedjelju. Želja je bila, nakon prošlogodišnje stanke, nastaviti preljsku tradiciju, pa i uz rizik da zbog vremena i još uvijek prisutnog straha od pandemije broj gostiju bude manji. Sve drugo bilo je isto kao i na onim večernjim prelima. Raspoloženi gosti, prigodan program, preljski ručak, tombola...

Uvod u ovogodišnje prelo dali su članovi Nazorove dramske sekcije koji su za ovu prigodu dali kratak prikaz nekadašnjih prela. Umjesto tamburaša, pratile su ih gajde. Predstavljanje novog broja Miroljuba također je postao dio preljskog slavlja, a valja pomenuti kako ove godine Miroljub slavi 25 godina od tiskanja prvog broja.
Nije izostalo ni ono što se mora u takvim prigodama, a to je pozdravna riječ domaćina. Mora se i to: pozdraviti dužnosnike i zaželjeti gostima dobru zabavu.

Naravno da na ovakvim proslavama dobrog provoda nema bez dobrih glazbenika. Organizatori su s izborom ove godine imali sreće, jer Tamburaški sastav Mesečina odlično je pogodio glazbene želje, pa se ne zna tko je koga više ponio: tamburaši goste ili gosti tamburaše? Možda ima nešto i u tome što su skoro svi članovi Mesečine stasali u Nazoru, pa im je ovaj nastup na neki način bio i povratak kući.

I da su „normalna“ vremena, za kraj bismo napisali: preljsko slavlje trajalo je do jutra.
Ali ovoga puta to do jutra zamijenjeno je službenim do 20 sati, a u slučaju Nazorovog prela dok većina gostiju nije morala doma zbog poslova oko stoke. Tada se i razišla većina, a oni koji su mogli i imali volju ostati, kako to obično i bude, uz razgaljene tamburaše nisu gledali na sat.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima