Akcija na uređenju Šokačkog doma

Objavljeno: 10.10.2016. Pregleda: 42

akcija uredjenja sokackog domaViše puta najavljivano i odgađano, službeno otvorenje Šokačkog doma u Sonti sada je već posve izvjesno. Na račun vlasnika, Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata Šokadija iz matične države su prispjela sredstva prijeko potrebna za finalne radove. Ova financijska injekcija omogućit će zaokruženje prve faze, koja će obuhvatiti dvije etno prostorije, višenamjensku malu dvoranu, priručnu kuhinju, prostoriju za arhivu, sanitarni čvor i prednji dvor.

Podsjetimo, početnim dotacijama MVP Republike Hrvatske od 5.000 i 3.000 eura prije desetak godina kupljena je stara kuća i urađeni su najneophodniji radovi, kako bi se spriječilo djelomično zarušavanje. Kroz sve ove godine članovi Šokadije, ali i mnogi Sonćani koji to nisu, svaki put kad bi se našlo nešto sredstava namijenjenih uređenju objekta, dragovoljnim radom su uradili veliki dio posla.

Radna akcija organizirana je i u utorak, 5. listopada. Izbetoniran je pod u prostoriji u kojoj će biti smještene kuhinja i prostor za arhivu. Narednih dana pristupit će se unutarnjim radovima i opremanju novoga prostora. Predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan nada se da ovoga puta neće biti iznenađenja koja bi prouzročila novu odgodu službenog otvaranja objekta: „Nadam se da smo definitivno ušli u završnu fazu radova i da će prostor biti otvoren prije Šokačke večeri. Kuća će živjeti onoliko koliko mi živimo i radimo u njoj, a u ovom trenutku to je nedovoljno. Iako se ulaže dosta truda i rada, još uvijek smo daleko od razine koju bismo željeli postići. Nadam se da ćemo našim gostima ovogodišnje Šokačke večeri predstaviti Šokački dom u punom sjaju. Na ruku nam ide i ponovno aktiviranje Klastera turizma općine Apatin, čiji smo član od osnivanja. Poželjno bi bilo da ova kuća bude i jedna od destinacija za obilazak prigodom posjeta organiziranih turističkih grupa općini Apatin. Zbog toga moramo u svakom trenutku biti spremni. Na taj način ćemo, vjerujem, uspjeti namaknuti sredstva neophodna za tekuće održavanje Šokačkog doma.“

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima