HKPD „Jelačić“ u zagorskom gradiću Klanjec

Objavljeno: 10.10.2016. Pregleda: 37

hkpd jelacic u klanjecu 2Podatak da u je u gradiću Klanjec koji je smješten u zapadnom dijelu Hrvatskoga zagorja, na svega četrdesetak kilometara sjeverozapadno od Zagreba, živio i počiva pisac stihova Lijepa naša domovino, Antun Mihanović, za mnoge će Hrvate biti jednako iznenađujući poput činjenice da je u Novom Sadu sahranjen njezin skladatelj, Josip Runjanin. Upravo ta poveznica bila je dovoljan razlog da Kulturni centar grada Klanjeca prošle godine kontaktira HKPD Jelačić iz Petrovaradina kao promicatelja Runjaninova lika i djela te mu predloži partnersko sudjelovanje u europskom projektu posvećenom himnama Europe.

Unatoč postojanju jedinstvenog spomenika obeliska hrvatskoj državnoj himni u kanjonu rijeke Sutle, u parku izletišta Zelenjaka nadomak Klanjeca te razrađenoj ideji izgradnje Muzeja posvećenog himnama Europe, navedeni projekt tada nije prošao natječaj u programu EU za građane pa je suradnja udruge petrovaradinskih Hrvata s Gradom i Kulturnim centrom Klanjec ostvarena ove godine, i to 1. i 2. listopada. Riječ je o programu Europa za građane; Čvrsta EU – solidarna EU koji je realiziran tijekom trajanja kulturno- turističke manifestacije Zahvala jeseni u Klanjcu od 30. rujna do 2. listopada.

Nastupi uz ovacije

Članovi mješovite klape i tradicionalnog vokalno-instrumentalnog sastava društva Jelačić nastupili su u subotu, 1. listopada, nahkpd jelacic u klanjecu 1 centralnom gradskom trgu u Klanjecu, doživjevši više nego očekivane pozitivne reakcije publike. Čak što više, po završetku predviđenog nastupa, članovi Jelačića bili su primorani izaći na bis i tako udovoljiti publici koja je pljeskanjem i vikanjem zahtijevala izvedbu još nekoliko skladbi. Jednako uspješan nastup klape upriličen je istoga dana i u Gradskoj dvorani na 15. Županijskoj izložbi meda.

Iznimnom uspjehu predstavljanja HKPD-a Jelačić i dijela glazbenog naslijeđa hrvatske zajednice u Petrovaradinu pridonijeli su, također, i atraktivni repertoar dalmatinskih klapskih pjesama poput Vilo moja, Cesarica, Ružo crvena i dr. Tradicionalni vokalno-instrumentalni sastav udruge nastupio je izvodeći popijevke Divan je kićeni Srijem, Što si tužan, stari druže, Kad čujem tambure itd.

Tribina Bez granica

Sukladno već spomenutom nazivu EU programa, članovi klape, VIS-a i Uprave Društva aktivno su sudjelovali i u tribini Bez granica na kojoj se razgovaralo o pogledima građana na migracijsku krizu u Europi te pitanjima solidarnosti na tu temu među članicama EU. Moderator tribine bila je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin, a izlagači: europarlamentarka Biljana Borzan, i predstavnici Gradskog društva Crveni križ Klanjec.

Prema riječima ravnateljice Kulturnog centra Snježane Horvatin, gradonačelnika Grada Klanjeca Zlatka Brleka i župana Zagorsko-krapinske županije Željka Kolara, ovaj projekt samo je početak dugogodišnje kulturne suradnje u kojoj će HKPD Jelačić i ubuduće zauzimati zavidno mjesto.

Osim HKPD-a Jelačić, u programu su sudjelovale partnerske organizacije i građani iz Poljske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Mađarske.

Članovi HKPD-a Jelačić su ovom prigodom posjetili i studio galerije Antuna Augustinčića, poznatog hrvatskog kipara koji je rodom iz Klanjeca, Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini i etno-selo Kumrovec.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (P. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima