Još jedan projekt ovdašnjih Hrvata dobio potporu Zaklade „Adris“

Objavljeno: 11.10.2016. Pregleda: 38

projekt kad se male ruke slozeProjekt Kad se male ruke slože – filmska radionica za djecu i mlade u zajednici Hrvata iz Vojvodine dobio je sredstva na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris, najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe. U pitanju je projekt Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u kojoj djeluje filmski redatelj podrijetlom iz Tavankuta Branko Ištvančić. Udruga je za spomenuti projekt dobila 50.000 kuna (6675 eura).

„Filmska radionica Kad se male ruke slože zamišljena je kao mala filmska škola u svrhu edukacije djece i mladih, učenika hrvatskih odjela u Vojvodini, a sadržavat će teorijska predavanja i praktičnu nastavu“, kaže za HR Branko Ištvančić. „Na taj način želimo podignuti svijest i promišljanje o vrijednosti vlastite kulture i umjetnosti kroz filmsku radionicu na kojoj će se djeca, osim učenja, aktivno družiti i razmjenjivati razmišljanja i stavove o filmskom mediju i razvijati svijest o vlastitom identitetu u vlastitoj sredini. Važan segment predavanja bit će estetsko i etičko promišljanje filmskog medija, kao i aktivizam u vlastitoj sredini, čime ćemo djecu i mlade posebno potaknuti na kritičko promišljanje svijeta oko sebe i angažirani odnos prema stvarnosti. Drugim riječima, kroz aktivističke dokumentarne i igrane filmove koje će djeca i mladi raditi na poseban način ćemo razvijati njihovu svijest o društvenim i socijalnim problemima u vlastitoj sredini“, dodaje Ištvančić.

Realizacija projekta

Realizacija projekta bi trebala početi krajem ove godine – u studenome ili prosincu, kada će biti raspisan poziv za upis prvih kandidata. Održavat će se u Tavankutu u prostorijama HKPD Matija Gubec i na Etnosalašu Balažević. Trajat će do ljeta iduće godine, odnosno do kraja tekuće školske godine. Plan je da polaznici radionice zajednički rade na jednom filmu, za što će im biti osigurana oprema. Osim Branka Ištvančića, gostujući predavači bit će poznati redatelji i glumci iz Hrvatske, jedan od predavača bit će i subotički redatelj Zoltán Siflis. Projekt je jednogodišnji s tendencijom da postane trajan, što će, kako napominje Ištvančić, ovisiti o potpori iz Hrvatske.

„Film kojeg djeca i mladi budu napravili prikazivat ćemo na raznim manifestacijama vezanim za Hrvate u Vojvodini kao i na filmskim festivalima u Hrvatskoj, poput Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Na taj način ćemo promovirati kulturu i identitet bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine i ostaviti trajni trag u obliku filmskog zapisa kao dokumenta vremena i svojevrsnog umjetničkog djela djece i mladih. Sigurni smo da će poneki od mladih polaznika radionice svoja znanja i iskustva na pravi način primijeniti u lokalnoj sredini bunjevačkih Hrvata, a time i dalje prenositi i očuvati kulturu vlastite zajednice, koju se pokušava asimilirati“, kaže Ištvančić dodajući kako radionica nije namijenjena samo educiranju učenika već i nastavnika koji u sklopu svoje nastave žele održavati predavanja iz medijske kulture na kojoj će se učiti o povijesti hrvatskog filma.

Potpora Hrvatima u Srbiji

Na ovogodišnjem natječaju Zaklade Adris izabranim natjecateljima dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 2.916.000 kuna (389.319 eura), u više programa. Projekt Kad se male ruke slože – filmska radionica za djecu i mlade u zajednici Hrvata iz Vojvodine dobio je sredstava u skupinu Stvaralaštvo s još šest drugih projekata.

Ovo je deseti puta kako je Zaklada Adris raspisala ovaj natječaj kojim se sufinanciraju projekti koji, kako navode, promiču vrijednosti kao što su – izvrsnost, inovativnost, znanje, dobrota, pomaganje, odgovornost, tolerancija i otvorenost. Na prošlogodišnjem natječaju ove Zaklade sredstva je dobio projekt Muzej Dužijanca – identiteta vojvođanskih Hrvata Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca u iznosu od 140.000 kuna (18.691 eura). Također, prije pet godina Zaklada Adris je financijski pomogla snimanje dokumentarnog filma Od zrna do slike redatelja Branka Ištvančića, čime je omogućeno dodatno snimanje u Italiji i pronalazak zaboravljene krune tijare koja se nalazila u muzeju u Parmi čime je, kako ističe Ištvančić, zauvijek ispravljeno pogrešno označavanje naše krune kao predmeta iz Oceanije.

U Zakladi Adris, kako se navodi na njihovoj internetskoj stranici, pozivaju sve zainteresirane da pripreme prijave projekata za natječaj u 2017. godini.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima