Aktivna dramska sekcija HKUD-a „Vladimir Nazor“

Objavljeno: 17.04.2017. Pregleda: 39

dramska sekcija nazoraKada su za Međunarodni susret amaterskih dramskih društava u Hrvatskom domu pripremili komediju Fadila Hadžića Žensko pitanje u režiji Ljiljane Tomić-Markovinović Nazorovi glumci nisu ni sanjali da će imati priliku predstavu odigrati nekoliko puta pred gledateljima u Hrvatskoj i da će uz to izboriti plasman na Zonsku smotru. No, redateljica je vjerovala u svoje glumce i ono što rade, te za nju potpora gledatelja i plasman u viši rang natjecanja nisu iznenađenje.

Vječito žensko pitanje

Žensko pitanje iz pera poznatog komediografa Fadila Hadžića odabir je redateljice, inače glumice somborskog kazališta u mirovini, Tomić-Markovinović koja je s jedne strane procijenila da Nazorov glumački ansambl može iznijeti tu predstavu, a s druge strane na scenu je postavila komad pisca koga ona kao glumica iznimno cijeni. Procjena joj je bila dobra, jer je rezultat gledljiva, dinamična predstava koja bez većih padova drži pažnju gledatelja.

„Nije me iznenadila reakcija publike, prije svega na ovom posljednjem gostovanju u Osijeku, jer mislim da će reakcija gledatelja biti pozitivna bez obzira na to gdje igrali ovu predstavu. To je moje skromno mišljenje. Ova reakcija u Osijeku prosto je potvrda da smo uradili dobru predstavu“, kaže kroz smijeh redateljica i dodaje da za nju iznenađenje nije ni to što su prošli na Zonsku smotru. „Iskreno, očekivala sam da će i selektor vidjeti da je naša predstava dobra tako da sam zadovoljna što je procijenio da je ona vrijedna višeg ranga natjecanja“, kaže redateljica.

Do same selekcije predstava je igrana nekoliko puta, a redateljica drži da je to uigravanje itekako važno.

„Prvo, glumci su se, da tako kažem, stabilizirali. Sigurniji su u tekstu, igraju s većom lakoćom, osjećaju reakciju gledatelja. Jer, jako je važno da se predstava igra pred publikom, a ne u praznoj dvorani. Važan je taj impuls gledatelja, jer onda glumci daju još više u svojoj igri“, kaže Tomić-Markovinović.

Govoreći o odabiru Hadžićevog teksta redateljica se prisjeća svog profesionalnog glumačkog angažmana u jednom Hadžićevom komadu.

„Volim njegove tekstove i učinilo mi se da u ovom ansamblu postoje ljudi koji bi mogli iznijeti Hadžićev komad. Zašto baš Žensko pitanje? Pa zato što i sami vidimo kakvo je stanje sa ženskim pitanjem u svijetu i koliko je ženama potrebno potpore da izdrže u ovoj velikoj krizi. Svaka priča je višeslojna, ovisi kako je tko gleda. Tako je i Žensko pitanje jedna višeslojna priča«, kaže Tomić-Markovinović.

Pomlađen ansambl

Gimnazijalka Larisa Bogdanov u ulozi je prezaštićene kćeri, koju majka, nekada žestoka feministica, čuva od svakog muškog pogleda. I pored te prevelike brige ona uspijeva naći ljubav svog života.

„U dramskoj sekciji Nazora sam dvije godine i ovo mi je druga predstava. Kada izađem na scenu, zaboravim na tremu i gledatelje, samo uživam u tome što radim. Probe su dva puta na tjedan, ali i uz školske obveze stižem“, kaže Larisa.

U ulozi brižne majke je Suzana Ivanković.

„Previše brižna majka. A feministica? Možda se nisam previše shvatila u tome, već kao brižna, pretjerano brižna, majka. Ima to malo sličnosti i sa stvarnim životom. Znači nam ta potpora gledatelja, jer to je dokaz da se naš trud isplatio i da je vrijedilo ovo što smo radili“, kaže Suzana. Jedini muški lik u predstavi tumači Stipan Vuković, koji se glumačkoj ekipi priključio naknadno. A kako se snašao u ulozi smetenog, trapavog mladića?

„Ovo je moja prva veća uloga. Lik koji igram skroz je drugačiji od mene u privatnom životu, pa nije bilo lako, ali redateljica me je slomila“, kaže Stipan.

Nazorovi glumci svoje Žensko pitanje, osim u Osijeku u Šokačkoj grani, igrali su i u Rešetarima i Hercegovcu, ali čekaju ih i nova gostovanja, kako u Hrvatskoj tako i u mjestima Bačke.

„Pozvani smo u Sesvetski Kraljevec, ali termin još nije dogovoren. Bit ćemo domaćini gostima iz Županje, a nas onda čeka uzvratno gostovanje. Pozvani smo u Sivac, Kruščić«, kaže pročelnik dramske sekcije HKUD-a Vladimir Nazor Šima Raić.

Pročelnik naglašava da uz pomoć profesionalne glumice Ljiljane Tomić-Markovinović iza ovog ansambla stoji uporan i naporan rad.

„Uspjeli smo obnoviti ansambl i da nam se pridruži nekoliko novih članova: Larisa Bogdanov i Milena Rajšić, Milica Novaković, zatim Suzana Ivanković“, kaže na koncu razgovora Raić.

Antrfile

Za jesen nova premijera

Nova premijera planirana je za listopad kada je Nazor domaćin Međunarodnog susreta amaterskih dramskih društava. Bit će to Općinski načelnik. Čitajuće probe su počele, ali je priprema novog komada u drugom planu, jer su se glumci pripremali za Zonsku smotru. Jesu li se plasirali u viši rang do zaključenja ovog teksta još nije bilo objavljeno.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima