XIV. Festival vojvođanske tambure održan u Sonti

Objavljeno: 17.04.2017. Pregleda: 30

festival vojvodjanske tambure 2XIV. Festival vojvođanske tambure održan je 5. travnja u Sonti, gdje je od rujna prošle godine otvoreno istureno odjeljenje na hrvatskom jeziku glazbene škole iz Apatina, u klasi tambure. Festival je održan u organizaciji Osnovne glazbene škole Stevan Hristić iz Apatina i OŠ Ivan Goran Kovačić iz Sonte, pod pokroviteljstvom Općine Apatin. Ova manifestacija okupila je oko 140 natjecatelja, članova 14 glazbenih škola i udruga koje imaju male tamburaše, iz svih krajeva Vojvodine: iz Srijemske Mitrovice, Šida, Pančeva, Subotice, Sombora, Apatina, odnosno Sonte.

U prvom dijelu natjecanja nastupili su solisti na primovima i bas-primovima, razvrstani po dobnim skupinama i uz pratnju svojih korepetitora. Pred prosudbenim povjerenstvom pokazali su svoje umijeće u svirci na tamburama. Poslijepodne, od 16.30 sati u Velikoj dvorani sonćanskog Doma kulture održan je koncert orkestara i komornih sastava, uz prisustvo većeg broja ljubitelja tamburaške glazbe.

Po odlukama prosudbenog povjerenstva najbolji u kategoriji orkestara bio je Tamburaški orkestar Muzičke škole Subotica, a u kategoriji komornih sastava Subotički tamburaški kvartet. U kategoriji pojedinaca najviše bodova su prikupili: OMŠ – 1. razred Filip Marlog, 2. razred Lucija Horvacki, 3. razred Ana-Marija Mladen, 4. razred Igor Papuga, 5. razred Lucija Ivković Ivandekić i 6. razred Magdalena Temunović.

Od natjecatelja iz srednjih glazbenih škola najuspješniji su bili: 1. razred Damir Pranjković i 4. razred Nikola Gradinac. Damir Pranjković iz Alibunara bio je, s osvojenih maksimalnih 100 poena i najuspješniji solist Festivala. Na natjecanju solista sudjelovali su i visoko se plasirali i mali Sonćani, učenici u klasi Emilije Pušić – Milan Krtinić, Dalibor Matin, Nemanja Dekan i Lana Krstin.

„Osnovni cilj, promocija tambure u Sonti, postignut je u punoj mjeri. Mještani su se upoznali s tamburaškom glazbom na način drugačiji od onoga na kojega su naviknuti, prvenstveno s klasičnom tamburom i klasičnim izvođenjem tamburaške glazbe. Svojim pljeskom pokazali su koliko im je ovo glazbalo priraslo srcu“, rekla je Pušić.

Izvor: Hrvatska riječ (I. A.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima