Biskupi Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova kod Pape

Objavljeno: 06.02.2017. Pregleda: 43

biskupi kod papeKako javlja Vatikanski radio, papa Franjo je u ponedjeljak, 30. siječnja, susreo biskupe iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i s Kosova, koji se nalaze u šestodnevnom posjetu Ad limina apostolorum Svetoj stolici i Rimskoj kuriji. Tim povodom je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda, zrenjaninski biskup mons. Ladislav Németh dao izjavu za program Vatikanskog radija o prilikama u kojima Katolička Crkva djeluje na području koje pokriva Biskupska konferencija.

„Što se Srbije tiče, suradnja i ekumenski odnosi između Svete stolice i Srpske pravoslavne Crkve veoma su dobri. Na Kosovu je mnogo značajniji međureligijski dijalog, jer tamo katolici žive među muslimanskom većinom. U Crnoj Gori i Makedoniji je, pak, Katoličkoj Crkvi teško da održava odnose s Pravoslavnom Crkvom, ili čak s dvije pravoslavne zajednice, koje rastu i jačaju uz veliku državnu potporu“, rekao je biskup.

On je dodao da je Međunarodna biskupska konferencija nedavno uputila prijedlog Svetoj stolici da ovu polinacionalnu skupinu biskupa podijeli na nacionalne biskupske konferencije.

Dodao je i da najveći prioritet ostaje „održavanje duha suradnje među četirima državama“. Kako je naveo, drugi po važnosti je prioritet „učvršćivanja naše prisutnosti u tim četirima različitim društvima: pomirenje između Hrvata i Srba, te Albanaca i Srba još uvijek nije postignuto. To su područja velikih problema i izazova i mi možemo dati istinski doprinos njihovom rješavanju“, zaključio je svoju izjavu biskup Németh.

Posjet je počeo misom nad grobom sv. pape Ivana Pavla II., a završava se 4. veljače. U posjetu sudjeluju svi članovi Konferencije: biskup zrenjaninski mons. Ladislav Németh (predsjednik Konferencije), apostolski egzarh za grkokatolike u Srbiji mons. Đura Džudžar (potpredsjednik Konferencije), nadbiskup i metropolit beogradski mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlesshaj, biskup subotički mons. Ivan Pénzes, biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, biskup kotorski mons. Ilija Janjić, biskup skopski i apostolski egzarh za grkokatolike u Makedoniji mons. Kiro Stojanov i apostolski administrator Prizrenske apostolske administrature mons. Dodë Gjergji, u pratnji preč. Mirka Štefkovića, tajnika Konferencije. Biskupi će posjetiti pojedine dikasterije Rimske kurije, te imati zajednički i pojedinačne sastanke s papom Franjom, izvješćujući o stanju u povjerenim im biskupijama u odnosu na prethodni posjet Ad limina (2007. godine).

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (M. Tucakov)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima