Pozitivno mišljenje za program ZKVH-a u 2017.

Objavljeno: 06.02.2017. Pregleda: 35

sjednica hnv a 1

Program rada i Financijski plan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za 2017. godinu, te izmjena Pravilnika o naknadama za rad u tijelima Hrvatskog nacionalnog vijeća – bile su središnje točke dnevnoga reda redovite, 49. sjednice HNV-a koja je održana 27. siječnja u sjedištu Vijeća u Subotici. Sjednici je prisustvovalo 21 od ukupno 29 vijećnika.

Šest programskih područja

Vijećnici su većinom glasova dali pozitivno mišljenje na program rada i financijski plan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za 2017. godinu. Obrazlažući program rada, ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je rekao kako plan prati najvažnije sastavnice temeljne misije Zavoda – a to su, u najširem smislu, očuvanje i razvoj kulture hrvatske zajednice. Dodao je i kako je program navezan na aktivnosti Zavoda iz proteklih godina po kojima je ta ustanova postala prepoznatljiva u kulturi hrvatske zajednice.

Plan predviđa rad u šest programskih područja a to su: znanstveno-istraživački program; kodifikacija i organiziranje arhivske građe u Zavodu, digitalizacija knjiga i periodičnih publikacija, izrada bibliografija i njihovo objavljivanje; nastavak institucionalizacije, organizacijsko koordiniranje i povezivanje akademske likovne i glazbene umjetnosti kao i književne scene te produkcija izložaba, koncerata i nastavak izlaženja časopisa za književnost i umjetnost; produkcija novih i koordinacija postojećih kulturnih događaja Hrvata, te njihova veća vidljivost; suradnja s drugim institucijama u Vojvodini/Srbiji i u Hrvatskoj, te rad na profiliranju i osnaživanju ljudskih resursa.

Hijerarhija u financiranju

Na sjednici je dano pozitivno mišljenje i na financijski plan ZKVH-a za 2017. Na razini prihoda, u ovoj su godini planirana sredstva od ukupno 14 milijuna dinara od čega 10 milijuna čine sredstva iz proračuna, a 4 milijuna iz vlastitih prihoda (natječaji, projekti suradnje, prodaja izdanja Zavoda...).

U raspravi oko programa rada ZKVH-a, vijećnik Ivan Karačić je, diskutirajući mimo točke dnevnog reda, izrazio nezadovoljstvo postojećim načinom financiranja kulture Hrvata u Srbiji. Po njegovom mišljenju, udruge dobivaju malo sredstava a posebno su, kako je dodao, „ugrožene“ udruge u Srijemu. Nezadovoljstvo količinom sredstava koja se izdvajaju za udruge iskazali su i vijećnici Vladimir Kranjčević i Josipa Ivanković.

Ivanković je također istaknula i kako su sredstva, programom ZKVH-a namijenjena za osnaživanje ljudskih resursa u udrugama, mala. Po pitanju ove teme dodala je kako bi se predstavnici udruga trebali sastajati barem jednom u tri mjeseca.

sjednica hnv a 2

Ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov je odgovarajući na kritike istaknuo kako postojeći sustav u financiranju kulture podrazumijeva da se za profesionalne ustanove, ne samo u manjinskim okvirima, izdvajaju značajno veća proračunska sredstva od onih namijenjenih amaterskim udrugama.

„Primjerice, jedno Srpsko narodno pozorište od pokrajinske Vlade dobiva nekoliko desetaka puta više sredstava od svih amaterskih udruga na teritoriju Vojvodine. Pri tome ne kažem da je nešto vrjednije, samo ukazujem na model“, kazao je Žigmanov.

Povećane naknade vijećnicima

Na sjednici je donesena i odluka o izmjeni Pravilnika o naknadama za rad u tijelima HNV-a. Naime, vijećnici će namjesto dosadašnjih 1.500 dinara dobivati naknadu od 2.500 dinara po sjednici.

„Naknada od 1.500 dinara je manja od bilo koje naknade u upravnim odborima. U drugim vijećima nacionalnih manjina naknade su mnogo više nego u HNV-u. Mislim da vijećnici zaslužuju ovo povećanje naknade koja, u osnovi, i dalje ostaje simbolična“, kazao je predlažući ovu izmjenu predsjednik Vijeća Slaven Bačić.

Na prijedlog dopredsjednika HNV-a za Podunavlje Andrije Ađina na nekoj od idućih sjednica bit će utvrđena nadoknada za četvero dopredsjednika Vijeća.

Na sjednici je usvojen i prijedlog plana upisa u prvi razred odjela – tehničar tiska/ tehničar grafičke dorade/fotograf na hrvatskom nastavnom jeziku u Politehničkoj školi u Subotici u školskoj 2017/18. godini. Također, dano je i pozitivno mišljenje na projekt tjedne radijske emisije Glas Hrvata HKD-a Vladimir Nazor iz Stanišića po raspisanom javnom pozivu za sufinanciranje projekata iz proračuna Grada Sombora u području informiranja u 2017. godini. Na početku sjednice s dnevnog reda je skinuta točka o usvajanju Strategije razvoja kulture Hrvata u Srbiji za razdoblje od 2017. do 2021. godine. Nacrt toga dokumenta vraćen je na dodatnu doradu.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima