Donacija osječkog Rotary cluba HNV-u

Objavljeno: 06.02.2017. Pregleda: 51

donacija osjeckog rotary clubaRotary club Osijek donirao je Hrvatskom nacionalnom vijeću 5.000 eura za osiguravanje udžbenika i druge potrebe u nastavi na hrvatskom jeziku u Srbiji. Ugovor o donaciji potpisan je 27. siječnja u sjedištu HNV-a u Subotici, a potpisali su ga predsjednik Rotary cluba Osijek Otmar Rubin i predsjednik Vijeća Slaven Bačić.

Predstavnici osječkog Rotary cluba su ovom prigodom upoznati sa životom Hrvata u Srbiji kao i s izazovima s kojima se ta zajednica susreće u provedbi svojih manjinskih prava, posebice u području obrazovanja. Uz predsjednika Bačića, o ovim temama govorili su predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov, savjetnica predsjednika HNV-a za razvojne projekte Jasna Vojnić te članica Odbora HNV-a za obrazovanje Dajana Šimić.

Sredstva donirana hrvatskoj zajednici prikupljena su na prošlogodišnjem Božićnom koncertu u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu kojega je organizirao osječki Rotary club. Naime, osječki rotarijanci već 23 godine unatrag organiziraju taj koncert, a prošle je godine na njemu nastupila diva hrvatske glazbene scene Josipa Lisac.

Predsjednik Rotary cluba Osijek Otmar Rubin ističe kako ta organizacija ima različite vidove pomoći onima koji su potrebiti, držeći se prioriteta Rotary Internationala.

„Jedan od prioriteta je pomoć u obrazovanju, te potpomaganje pismenosti osnovnoškolske djece. Posebice nas zanimaju problemi onih dijelova populacije koji te probleme ne mogu riješiti sami. Već dvije i pol godine smo u kontaktu s našim prijateljima iz Hrvatskog nacionalnog vijeća. Stoga, nije trebalo puno da se hrvatska zajednica prepozna kao potrebita“, kazao je Rubin.

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić ukazuje na važnost ove donacije.

„Rotary klub pomaže one koji su u potrebi. Drago nam je da su, u tom smislu, prepoznali potrebe djece koja se školuju na hrvatskom jeziku. Djeci su potrebni udžbenici iz kojih će raditi, a HNV u svojem proračunu nema dovoljno sredstava to financirati. Potpora je značajna i zbog toga što se o vojvođanskim Hrvatima općenito zna vrlo malo u Hrvatskoj, a posebice o našim problemima u obrazovanju“, kazao je Bačić.

Suradnja između osječkih rotarijanaca i Hrvatskog nacionalnog vijeća će biti nastavljena. Ona bi podrazumijevala potporu u vidu stipendiranja studija određenog broja Hrvata iz Srbije na osječkom sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera.

Inače, osječki rotarijanci čine jedan od najstarijih i najvećih Rotary klubova u Hrvatskoj. Osim potpore obrazovanju, njihov dobrotvorni rad ogleda se i u brojnim drugim područjima poput zaštite majke i djeteta, osiguravanja uvjeta zdrave vode, potpomaganja i razvijanja mirovnih procesa… Prošle su godine, među ostalim, darovali 27 novih tablet računala OŠ Milka Cepelića u Vuki, selu nadomak Osijeka, a u cilju opremanja multimedijalne učionice u toj školi.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima