„Marin bal“ u Lemešu

Objavljeno: 06.02.2017. Pregleda: 61

marinbal u lemesuU organizaciji HBKUD-a Lemeš u Lemešu je održan tradicionalni Marin bal. Bila je to i ove godine prigoda da se Lemešani podsjete nekadašnjih okupljanja u vrijeme poklada koja su počela koncem XIX. stoljeća. Organizatori s ponosom ističu da Marin bal priređuju isto toliko dugo koliko i Dužijancu i da su taj običaj očuvali nakon gašenja Konjičkog kluba koji je do tada bio nositelj organiziranja ovog preljskog okupljanja. Da Marin bal ima već i svoje redovite goste nije ništa novo, ali u Lemešu se mogu pohvaliti da je dobar glas o njihovom balu otišao i dalje od Lemeša: do Sombora, Čonoplje, Alekse Šantića, Stanišića, Milčića, Obzira, Bezdana...

Predsjednik HBKUD-a Lemeš Marko Vilić zadovoljan je kako je ova pokladna manifestacija prošla. „Potrudili smo se napraviti dobar ugođaj i mislim da su svi bili zadovoljni. Toliko da se ni dva sata poslije ponoći još nikome nije išlo kući. Bez obzira jesu li na Marin bal došli prvi puta ili ne, većina gostiju suglasila se da bi ovako nešto valjalo ponoviti barem još dva-tri puta na godinu“, kaže Vilić.

Bal su ove godine otvorili folkloraši HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, a tijekom večeri za dobru pjesmu i glazbu pobrinuo se Tamburaški sastav Ravnica. Što se tiče večere, tu dileme nema – juneći paprikaš, naravno s lemeškom paprikom i u ponoć fanki. A pića tko koliko može. I tako do sitnih sati iza ponoći.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima