Blagdan svetog Vinka u Srijemu

Objavljeno: 16.02.2015. Pregleda: 44

Sv.Vinko Srijem2015Srijem je nadaleko poznat po plodnim i rodnim vinogradima, a samim tim i po dobrim vinima. Srijemci kažu da su od velikog značaja za dobar rod, običaji i molitve na blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, kada vinogradari posvećuju čokote vinove loze, zalijevaju ga vinom u nadi da će im rod biti bolji nego u prethodnoj godini. Nažalost, u Srijemu je ostalo malo vinograda gdje se i dalje održao taj običaj, a i vinograda je mnogo manje, jer opće je poznato koliko rada i truda treba uložiti u njegovo održavanje, tako da su mnogi mladi ljudi odustali od toga posla. Ipak, ostalo je još Srijemaca koji s velikom ljubavlju gaje vinovu lozu i održavaju i sve običaje vezane za blagdan svetog Vinka.

Njegovanje običaja u Rumi

Rumljani kažu da u njihovom mjestu nekada nije bilo obitelji, posebice na Bregu gdje je živjelo najviše Hrvata, koji nisu posjedovali svoj vinograd. Na potezu Barunovac u tom gradu, nekada je postojalo najviše vinograda. Danas je ostalo samo dva – vinograd pokojnog Đure Kuna, nekadašnjeg predsjednika i tajnika Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva „Matija Gubec“ Ruma i vinograd sadašnjeg predsjednika Pavla Škrobota. Ove 2015. godine, već devetu godinu zaredom, okupili su se članovi HKPD „Matija Gubec“ iz Rume na blagdan Svetog Vinka u vinogradu pokojnog Đure Kuna, kako bi odali čast nekadašnjem aktivnom članu društva i blagosiljali vinograd, u nadi da će ova godina biti plodna i rodna: Običaj je da se, već deveti put zaredom, okupimo ovdje u vinogradu Đure Kuna i najprije minutom šutnje odamo mu počast i blagosiljamo vinograd. Ovo je jedan od rijetkih vinograda u Rumi. Nekada je ovdje pored mnogobrojnih vinograda pojedinaca i rimokatolička crkva imala svoj vinograd, međutim danas nije ostalo ništa osim vinogradarske kuće. Kako su umirali stari ljudi, umirali su i vinogradi. Mladi više ne žele prihvatiti taj veliki posao, a mi stariji, njegujemo još ono što je preostalo i zato ovdje na ovaj blagdan, dižemo čašu za sve vinogradare, da im Bog da zdravlja kako bi mogli obrađivati vinograde i uživati u blagodatima što nam je Bog dao, rekao je Marko Mijić, član HKPD „Matija Gubec“ Ruma.

Sa sjetom se prisjetio rumskih vinogradara i dugogodišnji, a danas počasni predsjednik društva „Matija Gubec“, Zlatko Kolarić: Vino je poseban dar Srijemcima. Srijemci vole vino i oni često tvrde da je u vinu istina. Prošla godina nam nije bila rodna ali se iskreno nadam, da će nam uz Božju pomoć, ova godina biti i plodnija i rodnija, i da ćemo imati lijepo i kvalitetno vino, rekao je Zlatko Kolarić.

Na blagdan svetog Vinka, običaj je da u vinograd dođe i župnik, kako bi se svi okupljeni sjetili, da je Bog darovatelj svih dobara, kako bi mu zahvalili i zatražili od Boga blagoslov: Sigurno da je lijepo da se na blagdan svetog Vinka, sjetimo da je Bog darovatelj svih ovih dobara. Jedno je što je stvoritelj stvorio, a drugo je što on svojom dobrotom čini kako bi njegovo stvorenje napredovalo i razmnožavalo se. Danas na Svetog Vinka, mi katolici priznajemo Boga stvoriteljem i molimo ga za njegovu blagoslovljenu prisutnost, koja će zagrliti njegovo stvorenje kako bi ono išlo prema svom maksimumu i kako bi vinograd, preko vinove loze, grožđa i vina, radovao srce čovječje, rekao je vlč. Ivica Ćutić, župnik u Rumi.

Sv.Vinko Srijem2015-2Proslava sv. Vinka u Gibaračkoj planini

Blagdan Svetog Vinka, obilježen je tradicionalno i u šidskoj općini. U Gibaračkoj planini u vinogradu Marka Žeravice, jednog od rijetkih Gibarčana starosjedilaca gdje se ovaj običaj zadržao, i ove godine okupio se veliki broj prijatelja i rodbine, kako bi se svi skupa pomolili za rodnu i plodnu godinu i dobro vino. U Gibarcu se Sveti Vinko slavio od davnina, jer i u ovom selu skoro da je svaka kuća nekada imala vinograd. Na žalost ,danas ih je ostalo jako malo. Marko Žeravica skupa sa sinovima, Goranom i Sašom, obrađuje tri vinograda i s ponosom kaže da ga rod nikada do sada nije iznevjerio, pa čak ni prošle godine, kada su mnogi vinogradari zbog vremenskih nepogoda, bili zakinuti rodom.

Običaje vezane za blagdan svetog Vinka uz oca je naučio i sin Goran koji na ovaj blagdan, povede i svoje prijatelje i na poseban način svi skupa ga obilježe uz srijemsku hranu i kapljicu dobrog vina. Tako je bilo i ove godine: Običaj je da se na ovaj dan, na čokot vinove loze okači kobasica, a zatim se čokot vinove loze zalije vinom, a potom posveti kako bi i ova godina bila rodna. Vjeruje se, a i ja u to vjerujem, da kada se posveti vinograd da će se rod sačuvati od leda i elementarnih nepogoda. U našem vinogradu je rod uvijek bio podjednako dobar, a tako je bilo i ove godine, kada su mnogi vinogradari bili nezadovoljni. Vinogradu se moraš posvetiti, a vjerujem da će nam molitve na blagdan svetog Vinka, pomoći kako bi nam vinograd i ove godine bude rodan kao i ranije, ističe Goran Žeravica.

A toga dana, poslije osvećenja i zalijevanja vinom čokota vinove loze, muški dio obitelji Žeravica skupa sa svojim prijateljima, uz dobru kapljicu vina od prošle godine, uz ugodno druženje i pjesmu, blagdan svetog Vinka proslavljali su do kasno u noć, baš kao nekada kako su to radili Gibarčani nadaleko poznati po rodnim vinogradima i dobrom gibaračkom vinu.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima