Početak suradnje Tavankuta i Esslingena

Objavljeno: 16.02.2015. Pregleda: 33

Tavankucani u Esslingenu2015Voditelj folklorne skupine HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Ivica Dulić, boravio je tijekom siječnja 2015. godine u Njemačkoj, u gradiću Esslingenu, gdje je članove tamošnjeg hrvatskog folklornog društva podučavao plesovima bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine.

Hrvatska katolička zajednica u Esslingenu, njemačkom gradiću koji se nalazi 10 km od Stuttgarta, skrbi o hrvatskim doseljenicima na tom području od kolovoza 1973. godine, kao dekanat koji pripada Stuttgartu. Od rujna 2014. župničku i svećeničku službu u Esslingenu vodi fra Josip Kulović, franjevac Provincije Presvetog Otkupitelja Splitsko-makarske biskupije. Osobita se pozornost posvećuje radu s mladima koji u misiji djeluju u nekoliko sekcija: velikoj folklornoj skupini Tamburica i maloj folklornoj skupini koje vode Anita Krpan i Marina Anić, te tamburaškom orkestru koji vodi Tomislav Marić.

Hrvatska kulturna zajednica druga je institucija koja u Esslingenu okuplja Hrvate u tome gradiću, a koja je osnovana 1990. godine. Od 2008. godine Hrvatsku kulturnu zajednicu vodi sedmeročlani upravni odbor na čelu s predsjednicom Dragom Riedel. Ciljevi Hrvatske kulturne zajednice su njegovanje hrvatske kulture i jezika, njegovanje hrvatskih običaja, poticanje duha zajedništva i prijateljstva, kao i međusobno pomaganje i poštivanje, pospješivanje razumijevanje među narodima. Zajednica organizira Dan hrvatske kulture, umjetnosti kao i književne večeri, potpomaže roditelje i djecu pri njegovanju i učenju hrvatskoga jezika, organizira folklorne priredbe, koncerte, informativna predavanja, izdaje informativne listove, savjetuje i pruža potporu pojedincima i obiteljima sa socijalnim poteškoćama, priređuje sportske djelatnosti i nadmetanja.

Folklorna sekcija u svojem programu ima nekoliko koreografija iz plesnih zona Republike Hrvatske. Početkom 2015. godine želja im je bila da u svoj repertoar uvrste i plesove bunjevačkih Hrvata. Anita Krpan voditeljica folklornog odjela o ovome projektu je rekla: „Naše folklorno društvo pri katoličkoj misiji u Esslingenu pleše dosta plesova Hrvata iz Hrvatske, želja nam je bila da svoj repertoar proširimo plesovima bunjevačkih Hrvata iz Vojvodine. Naša članica i bivša voditeljica folklorne sekcije Adela Pešić je preko Hrvatske matice iseljenika, točnije Srebrenke Šerović, stupila u kontakt s Ivicom Dulićem, voditeljem folklorne skupine hrvatskog društva u Tavankutu, a koji vodi i Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Smatrali smo ispravnim da pozovemo osobu s terena smatrajući da je on najviše upoznat sa svim plesovima, pjesmom i običajima bunjevačkih Hrvata. Nadamo se da će nakon početaka suradnje Tavankuta i Esslingena biti samo početak suradnje Hrvata dijaspore Njemačke i Hrvata iz Vojvodine te ćemo kao folklorno društvo otići k njima u goste, a i oni ponovno doći kod nas u Njemačku.“

Izvor: Hrvatska riječ (M. G.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima