Godišnja skupština HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne

Objavljeno: 29.01.2014. Pregleda: 40

Matos skupstina2013-2Godišnja skupština Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva „Matoš“ iz Plavne, koja je ujedno bila i izborna, održana je 11. siječnja 2014. godine, u dvorani Vatrogasnog doma u Plavni. Time je obilježena šesta obljetnica postojanja ove udruge, koja je sada već potpuno integrirana u kulturni prostor lokalne i šire društvene zajednice. Članovi Predsjedništva i voditelji pojedinih odjela upoznali su nazočne o radnim i financijskim rezultatima u protekloj godini te predložili program rada i financijski plan za 2014. godinu.

Navedene su sve aktivnosti udruge, kojih je u prošloj godini bilo 50, pozivanje i suradnja s drugim udrugama i institucijama te angažiranje članstva u ostvarivanju programa i ciljeva udruge. Budući da je Predsjedništvo vrlo uspješno vodilo rad mjesne udruge kulture, nazočni su glasovanjem odlučili da ovo tijelo u istom sastavu nastavi svoju misiju, a izabrana je nova rizničarka Andrijana Novosel, jer je dosadašnja, na vlastiti zahtjev zbog prezauzetosti, razriješena dužnosti.

Tijekom skupštine predsjednica udruge Kata Pelajić govorila je o ostvarenim rezultatima, problemima u udruzi i programu u nastupajućoj godini: „HKUPD 'Matoš' djeluje prema usvojenom Planu i programu rada, sukladno dobivenim novčanim sredstvima i mogućnostima same udruge, koja trenutačno ima 79 članova, uključujući dvadeset i troje djece. Članstvo udruge sudjelovalo je u svim planiranim manifestacijama lokalnog, općinskog, pokrajinskog i djelomice međunarodnog značaja: Pokladni običaji, V. dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića, Dužijanca malenih u Subotici, Pod zaštitu Tvoju (Velika Gospa), književne večeri, Dani hrvatske kulture u Somboru, Dani europske baštine u Baču, Dan škole, Sunčana jesen života, nastupi na Radio Bačkoj u emisiji na hrvatskom jeziku, Božićni koncert...“

Tijekom 2013. godine učinjen je značajan korak u reaktiviranju tamburaškog sastava koji sada ima pet aktivnih članova. Za potrebe tamburaša kupljen je kontrabas (begeš, bega), tako da „Matoš“ sada ima tri vlastite tambure.

„Za sve aktivnosti i nabavu potrebne opreme, putovanja, radionice itd., potrebno je pisati projekte na natječaje kod pokrajinskih tajništava, Ministarstva kulture, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Veleposlanstva RH, tako da u udruzi ima dosta nevidljivih poslova za koje pojedinci ne znaju, a bez takvih aktivnosti udruga ne bi mogla opstati. Udruga u raznim oblicima od samog početka aktivno doprinosi obilježavanju stoljetnih obljetnica hrvatskih velikana iz Vojvodine i u tome surađuje sa svim udrugama u općini Bač i šire. Zato je i protekle godine knjižni fond u našoj knjižnici bitno povećan, prije svega donacijama iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU 'Hrvatska riječ' i drugih institucija i pojedinaca. Povećan je i broj slika koje nam likovni umjetnici daruju nakon likovnih kolonija koje redovito organiziramo. Ono što je vrijedno istaknuti je jedinstven primjer da se sve naše aktivnosti redovito objavljuju u Hrvatskoj riječi, Zvoniku, Hrcku i drugim glasilima te na Portalu ZKVH“, kazala je među ostalim predsjednica.

Ovome treba dodati da vodstvo udruge nije propustilo niti jedan seminar ili radni susret, kao i sastanke među udrugama.

Bez redovitog vježbanja nema napretka
Sve aktivnosti odvijale su se kroz rad formiranih odjela u udruzi, koji imaju svoje voditelje i rade po utvrđenim programima. Pojedini odjeli rade kontinuirano, a neki po potrebi, što ponekad rezultira negativnim kampanjskim radom. Bez redovitog vježbanja nema napretka i tu nastaju problemi koji blokiraju rad udruge u cjelini. Također je veoma bitno da svi odjeli međusobno surađuju i djeluju sinkronizirano, a ne svaki za sebe, ponekad čak i bez znanja vodstva udruge.

Matos-djecaIz izvješća i diskusije tijekom skupštine, može se zaključiti da je, i pokraj svih poteškoća, te pomanjkanja financijskih sredstava, ali i podosta neaktivnih članova, 2013. godina ipak bila uspješna. Još uvijek se malo govori o propustima, a jedna od bitnih zamjerki zasigurno je izostanak „Matoša“ na Vinkovačkim jesenima unatoč dogovorenom gostovanju. Nužno je ostvariti barem jedno gostovanje u Hrvatskoj i isto tako ugostiti bar jedno društvo iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine tijekom godine. Folklorni odjel još uvijek ima problema s narodnim nošnjama te je potrebno više raditi na nabavi šokačkog ruha ili bar izradi replika, da bi se rad odvijao nesmetano. U ovom odjelu treba uvesti malo više reda, razumijevanja i discipline, a obveze ispunjavati ozbiljnije. U nastupajućoj godini trebalo bi raditi na omasovljenju „Matoševe“ ženske pjevačke skupine, koja ima značajnu ulogu redovito pjevajući na blagdanskim i nedjeljnim svetim misama, a nastupa i izvan mjesta. U cilju opstanka Šokaca Hrvata u ovom selu, te očuvanja kulturne baštine, običaja i jezika, pojedinci bi trebali izdvojiti malo više vremena i doprinijeti opstanku i kvalitetnijem radu »Matoša«. U 2014. godini Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića imat će osobiti značaj, jer se ove godine obilježava 100. obljetnica smrti Matoša i 120. rođenja dr. Josipa Andrića. Zbog toga će Plavna ove godine biti u središtu pozornosti.

Nazočni su na ovoj izbornoj skupštini podržali sva izvješća i izrazili želju da udruga nastavi s radom. Ovim se željama pridružio i tajnik HNV-a Željko Pakledinac koji je na skupštini predstavljao ovu instituciju i pohvalio dosadašnji rad ove udruge, istaknuo dobru suradnju s drugim udrugama i naglasio zasluge vodstva udruge za uvođenje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u mjesnu školu.

Nakon skupštine uslijedila je sveta misa, a potom je za sve članove i goste priređena večera i druženje. U kulturnom dijelu programa nastupila je dječja folklorna skupina mlađe i starije dobi te „Matoševa“ ženska pjevačka skupina uz pratnju tamburaškog sastava.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima